Dnevne novosti

Udruge farmaceuta te poslodavaca u zdravstvu traže povlačenje predloženih izmjena Pravilnika

19.07.2016 07:45 TABLETE

ZAGREB, 18. srpnja 2016. (Hina), Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) i Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) zatražili su povlačenje iz javne rasprave izmjena pravilnika kojima se dozvoljava osnivanje novih ljekarni u turističkim mjestima jer te izmjene, tvrde, nemaju zakonsko uporište, predložene su bez mišljenja HZZO-a te radnih skupina za reforme primarne zdravstvene zaštite i hitne medicinske službe.

UPUZ i HFD uputili su ministru zdravlja Dariju Nakiću dopis u kojemu navode kako takve izmjene nemaju smisao, opravdanost niti zakonsko uporište, a mogle bi ugroziti dostupnost lijekova i ljekarničke skrbi tijekom cijele godine u priobalnim mjestima. Ističu da od Ministarstva zdravlja očekuju da ozbiljno i argumentirano, u skladu s preporukama WHO-a, u pogledu farmaceutskih politika, pristupi rješavanju svake situacije koja zahtijeva izmjenu postojeće mreže javne zdravstvene službe, te da se u takve izmjene i dopune Pravilnika ne ide nespremno, bez konzultiranja struke, uz paušalne ocjene i možebitno partikularne interese.

Ministar Nakić je u javnu raspravu pustio izmjene pravilnika kojima želi omogućiti otvaranje novih ljekarni u mjestima s povećanim brojem turističkih noćenja, te se procjenjuje da bi se takvim Pravilnikom "preko noći" otvorilo 100 ljekarni, bilo novootvorenih ili bi neke specijalizirane prodavaonice lijekova na malo dobile "zeleno svjetlo za prelazak u ljekarnu", kaže se u priopćenju Udruge poslodavaca u zdravstvu i Hrvatskog farmaceutskog društva, koji traže od Ministarstva  da pojača nadzor nad specijaliziranim prodavaonicama lijekova na malo.

"Izmjena mreže ljekarni u okviru mreže javne zdravstvene službe zakonski je definirana, te molimo da se poštuje pravni okvir i ovakvom liberalizacijom ne pristupa ljekarništvu selektivno u odnosu na ostale zdravstvene djelatnosti u okviru javne zdravstvene službe," ističe, kako se navodi u priopćenju, predsjednik HFD-a Darko Takač.

On upozorava i na rizik da će se HZZO-u fakturirati usluge koje nije obavio kvalificirani magistar farmacije, "što je nedopustivo i protuzakonito".UPUZ i HFD ističu da bi trebalo imati dokumente koji statistički značajno dokazuju korelaciju između broja turističkih noćenja domaćih ili stranih turista s pružanjem ljekarničke usluge u tolikoj mjeri da bi HZZO morao sklopiti ugovor s približno stotinjak novih ljekarni i koji zahtijeva zapošljavanje najmanje 100-200 magistara farmacije, kojih nema na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Nažalost, navode, uopće nije priloženo pozitivno mišljenje HZZO-a i Hrvatske ljekarničke komore, kao niti elaborat HZZO-a, a dostupni podatci Državnog zavoda za statistiku ne pokazuju takvu korelaciju.

Ministarstvo zdravlja nije ovakvim izmjenama uvažilo postojeću dostupnost zdravstvene zaštite na turističkim područjima, niti je razmotrilo mogućnost da se osnaži postojeća ljekarnička skrb. Zasigurno se ne bi otvarale nove bolnice ukoliko se nisu iskoristili svi kapaciteti postojećih ustanova - tako treba postupati i s ljekarnama kao dijelom zdravstvene zaštite. Ni u jednom se trenutku npr. nije razmatralo omogućavanje i sufinanciranje plaćenog prekovremenog rada, dozvoljavanje zapošljavanja dodatnog zdravstvenog kadra na određeno da bi se pojačali timovi na više smjena, sufinanciranje cjelodnevnog dežurstva, promjena uvjeta radnog vremena ljekarne koje je sada strogo ograničeno itd., kaže se u priopćenju.

Izvršni direktor UPUZ-a Dražen Jurković navodi da predstavnici HFD-a i UPUZ-a koji su uključeni u rad  dviju radne skupine, za reformu primarne zdravstvene zaštite i za reformu hitne medicinske službe, ni u jednom trenutku nisu konzultirani o izmjenama Pravilnika. "Bolju organiziranost postojećih resursa zdravstvene službe u turističkim područjima možemo osigurati većom odgovornošću tijela regionalne samouprave te jačanjem kapaciteta i organizacijom hitne medicinske službe, kako je predloženo u zaključcima Radne skupine za reformu hitne medicine Ministarstva zdravlja," ističe Jurković, navodi se među ostalim u priopćenju.