Dnevne novosti

MojPosao: Najviše godišnjeg imaju zaposleni u institucijama

21.07.2016 07:05 ZAGREB, 20. srpnja 2016. (Hina), Najviše dana godišnjeg odmora imaju zaposleni u institucijama, u prosjeku 26,7 dana godišnjeg, potom zaposleni u srednje velikim tvrtkama ili institucijama, u prosjeku 24,2 dana, oni u velikim tvrtkama ili institucijama imaju na raspolaganju 23,6 dana godišnjeg odmora, a zaposleni u malim tvrtkama prosječno 19,3 dana, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

Prema rezultatima istraživanja tog portala o navikama građana u korištenju godišnjeg odmora, provednog na uzorku od 130 ispitanika, gotovo trećina ispitanika (31 posto) očekuje ili su već dobili regres ove godine, što je znatno više nego lani kada je regres očekivala petina ispitanih. Prosječan regres iznosi 1424 kune.Gotovo polovica ispitanika (48 posto) zadovoljna je brojem dana godišnjeg odmora, a 44 posto priželjkuje više dana. No, ispitanici koji bi željeli više dana godišnjeg odmora u prosjeku imaju manje dana (21) od ispitanika koji smatraju da imaju dovoljno (25) godišnjeg. S druge strane, osam posto ispitanika smatra da imaju previše godišnjeg pa to loše utječe na produktivnost.

Na pitanje odmaramo li se doista dok smo na godišnjem odmoru čak 83 posto ispitanika priznalo je da barem ponekad razmišlja o poslu tijekom odmora, dok ih na to ne pomisli 17 posto. Najviše ispitanika, njih 40 posto, nema nikakve strahove na godišnjem odmoru koji se tiču posla, 37 posto ih se brine jesu li napravili sve što su trebali, a 16 posto ispitanika se brine radi li njihova zamjena sve kako treba.

MojPosao je također proveo anketu na više od 1100 ispitanika u kojoj je istražio paze li ispitanici da se ne preklapaju sa šefom, a više od polovice ispitanika odgovorilo je da "iako je već i sam odlazak na godišnji razlog za zadovoljstvo, još je ljepše kada znate da šef ide prije ili poslije vas". To tvrdi 56 posto ispitanika koji preferiraju godišnji odmor u različito vrijeme od šefa.

Za 35 posto ispitanika svejedno je idu li na godišnji odmor u isto vrijeme kad i šef. Oni uglavnom tvrde da imaju "super i poštene šefove", a svega 9 posto ispitanika preferira godišnji u isto vrijeme kad i šef, jer im se lakše opustiti kada znaju da je i šef na moru, kaže portal MojPosao.