Dnevne novosti

Horvat: Investicijski potencijal velik, a koliko će se ostvariti ovisi o državi i o samim poduzetnicima

21.07.2016 07:20 VINKOVCI, 20. srpnja 2016. (Hina), Ministar poduzetništva i obrta u tehničkoj Vladi Darko Horvat izjavio je u srijedu u Vinkovcima kako je u ovom trenutku u Hrvatskoj indentificirani investicijski potencijal poduzetnika samo u privatnom sektoru veći od 14 milijardi kuna, a kojom će se dinamikom te investicije događati, po njegovim riječima, ovisi jednim dijelom od državne administracije ali i od samih poduzetnika.
Nakon što je bio nazočan svečanoj sjednici Gradskog vijeća u prigodi obilježavanja Dana grada Vinkovaca, ministar Darko Horvat obišao je novi pogon za plastifikaciju aluminija vinkovačke tvrtke "Grad-Export" u čiju izgradnju je uloženo oko 15 milijuna kuna te zaposleno novih 15 radnika. U izjavi novinarima nakon obilaska pogona, također je kazao kako će ministarstvo tijekom današnjeg dana objaviti Poduzetnički impuls kroz koji će se u segmentu nepovratnih sredstava hrvatskim poduzetnicima na raspolaganje staviti gotovo 250 milijuna kuna iz strukturnih fondova EU.

"Sljedeću srijedu raspisujemo još jedan natječaj u visini 50-tak milijuna kuna kroz koji ćemo pratiti one ciljne skupine kao što su zadrugari, klasteri, žene poduzetnice i sve one koji ne mogu dohvatiti sredstva kroz fondove EU", rekao je Horvat. Po riječima vlasnika tvrtke "Grad-Export" Petar Šimića, najvećim dijelom troškove za izgradnju pogona za plastifiikaciju aluminija tvrtka je pokrila iz vlastitih sredstava, a manjim dijelom bankarskim kreditom uz subvenciju kamate od strane Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Također je kazao kako je za tu investiciju prošle godine zatražio financijsku potporu Vlade ali je odbijen.

"Participirali smo prošle godine na fondove EU, za vrijeme one prijašnje Vlade, ali nismo bili prepoznati kao firma kojoj bi se sufinancirao iznos od 35 posto, koliko subvencionira EU", naveo je Šimić rekavši kako "Grad - Export" uskoro započinje s novim investicijskim ciklusom u okviru kojega će graditi dvije nove hale s po 1600 četvornih metara tvorničkog prostora. Podsjetio je kako tvrtka "Grad -Export" zapošljava 157 djelatnika i izvozi u 29 zemalja.

Ministar Darko Horvat tijekom dana posjetit će i tvrtku „Triko“d.o.o. u Iloku  koja ima 270 zaposlenih, od kojih je najveći broj žena. Predstavit će im mogućnosti korištenja novih financijskih instrumenata HAMAG – BICRO-a, koji ovoj, i tvrtkama sa sličnim problemima, mogu pomoći u očuvanju radnih mjesta i povećanju konkurentnosti.