Dnevne novosti

Milanović: Bonusi u "Hrvatskim šumama" objektivno su propust

27.07.2016 07:25 ŽMINJ, 26. srpnja 2016. (Hina), Predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirao je u utorak sporne ugovore čelnika Hrvatskih šuma, po kojima imaju pravo na milijunske bonuse, ocjenivši da se objektivno radi o propustu, te dodao kako se danas to pitanje ne bi uredilo na takav način.
"Neovisno o tome, budite uvjereni kako od toga nije imao koristi ni SDP niti ministar Jakovina. Tko će imati koristi od toga neka odluči Nadzorni odbor", rekao je Milanović dodavši kako mu je jedina dilema jesu li Hrvatske šume, kao poseban slučaj, drukčije uređene od Hrvatskih voda, koje su javna ustanova, dok su Hrvatske šume društvo s ograničenim odgovornošću.

Spomenuo je primjer Croatia Airlinesa, čiji je Nadzorni odbor početkom godine na traženje Uprave da im se isplati bonus ustvrdio kako za to ne postoje uvjeti. Zato ga zanima što kaže Nadzorni odbor Hrvatskih šuma, koji kontrolira "ova fiktivna vlast". "Uprava Hrvatskih šuma im je u proteklih šest mjeseci savršeno odgovarala, i HDZ-u i Mostu u njihovom ministru, takli ih nisu jer imaju sjajne rezultate, ali sada im ne odgovaraju. To je interesantno", rekao je. 

Na pitanje novinara je li moralno da Uprava Hrvatskih šuma potražuje milijunske bonuse, Milanović je odgovorio kako se danas to ne bi uredilo na takav način. "Ugovor je ugovor, to je ogroman napredak u odnosu na ono što nam je bio HDZ ostavio 2011., gdje su sve te uprave imale tzv. 'zlatne padobrane' i te ljude niste mogli otpustiti bez da im ne isplatite par milijuna kuna. Toga više nema, plaća je plaća, bonus ovisi o poslovnim rezultatima. Objektivno gledajući, to je propust", ustvrdio je predsjednik SDP-a.

Na upit novinara je li bio na razgovoru u DORH-u zbog "afere Madison", Milanović je odgovorio kako to trebaju pitati DORH, a za njega je ta "ružna priča završena". "To je za mene gotova priča. To je bio pokušaj da se jednu stranku, a na kraju krajeva i mene, premda sam ja u tome manje bitan, koja ima jednu dugu povijest čistog poslovanja besprijekornih revizijskih nalaza, prikaže kao neke muljatore. DORH je to odbacio i ja mogu komentirati na način da slegnem ramenima. Bit će još takvih pokušaja, no i sada vidite na šta se to svodi. Da su me bar prijavili za neko teško kazneno djelo, no ni to nisu uspjeli izmisliti", kazao je Milanović.