Dnevne novosti

DZS: Kružnih putovanja stranih brodova u prvom polugodištu 2 posto više

11.08.2016 07:25 ZAGREB, 11. kolovoza 2016. (Hina), U hrvatskom Jadranu u prvoj polovici ove godine bilo je 288 kružnih putovanja stranih brodova, što je oko 2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, premda je u lipnju broj tih putovanja pao, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Na svim stranim brodovima koji su u Jadran na kružna putovanja doplovili u prvih šest mjeseci ove godine bilo je ukupno 371,6 tisuća putnika, što je 6 posto ili 20,5 tisuća više nego u istom razdoblju prošle godine.Svi ti brodovi u Hrvatskoj su boravili ukupno 689 dana ili 12,2 posto više dana nego u prvom lanjskom polugodištu.Uobičajeno ih je najviše ili 63,2 posto svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentiralo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koju slijedi Splitsko-dalmatinska s 21,5 posto brodova koji su se tamo prvo evidentirali, dok je u ostale četiri jadranske županije to učinilo preostalih 15,3 posto stranih brodova.

Prema zastavi broda, najviše su kružnih putovanja u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili brodovi pod zastavama Italije i Bahama, 66 odnosno 64, dok je pod zastavom Malte bilo 61 kružno putovanje.Ukupno su brodovi na kružna putovanja po hrvatskom Jadranu u tom razdoblju stizali pod zastavama 11 zemalja. Iako je rezultat kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu u šest mjeseci nešto bolji od lanjskog, u lipnju je bio lošiji. Podaci DZS-a pokazuju da je u tom mjesecu bilo 104 kruzera, što je 9,6 posto ili njih 11 manje nego u istom lanjskom mjesecu.

Od siječnja do lipnja ove godine najveći porast broja kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu ostvaren je u ožujku, kada ih je bilo 19, odnosno 10 putovanja više nego u ožujku prošle godine. Važniji porast zabilježen je i u travnju kada je bilo 13 putovanja više nego lani, odnosno ukupno njih 53.U ostalim mjesecima od početka godine - siječnju, veljači, svibnju i lipnju - kružnih je putovanja bilo manje nego lani.