Dnevne novosti

Hrvatska i u srpnju među zemljama EU s najvećim padom potrošačkih cijena

19.08.2016 07:45 KASICA

LUXEMBOURG, 18. kolovoza (Hina), Hrvatska je i u srpnju bila među zemljama Europske unije koje su zabilježile najveći pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini dok su na razini Unije one blago porasle, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj su u prošlom mjesecu potrošačke cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) na godišnjoj razini pale za 1,1 posto, nakon što su u prethodnom mjesecu umanjene za 1,2 posto, izvijestio je EUROSTAT.Na mjesečnoj su razini cijene u Hrvatskoj ponovo kliznule, i to za blagih 0,1 posto, kao i u Danskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj i na Malti. U lipnju cijene su u Hrvatskoj na mjesečnoj razini porasle 0,3 posto.Hrvatska se padom cijena na godišnjoj razini svrstala na čelo zemalja EU koje su u srpnju zabilježile negativne godišnje stope inflacije.

Isti je postotni pad cijena kao i Hrvatska zabilježila i Bugarska. Slijedi Slovačka s padom cijena na godišnjoj razini za 0,9 posto, te Španjolska gdje su smanjene 0,7 posto.Naviše su pak u srpnju na godišnjoj razini porasle potrošačke cijene u Belgiji, za dva posto, te u Švedskoj, za 1,1 posto, i na Malti, za 0,9 posto.Na razini EU potrošačke su cijene mjerene HICP-om porasle za 0,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U prethodnom su mjesecu po revidiranim podacima Eurostata uvećane 0,1 posto.

Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u EU u srpnju smanjene 0,4 posto, čime je njihov pad ubrzan u odnosu na lipanj kada su kliznule 0,1 posto.Među zemljama EU najveći je pad cijena na mjesečnoj razini zabilježila Italija, za 1,9 posto. Slijede Luksemburg i Španjolska gdje su potonule 1,3 posto, te Grčka i Belgija s padom cijena na mjesečnoj razini za 1,2 odnosno 1,1 posto.Najveći su rast cijena na mjesečnoj razini u srpnju zabilježili Bugarska i Cipar, za 1,0 posto. 

Blago ubrzan i rast cijena u eurozoni

Na razini eurozone potrošačke su cijene mjerene HICP-om porasle u srpnju 0,2 posto, čime je EUROSTAT potvrdio procjenu objavljenu krajem prošlog mjeseca. U lipnju cijene su uvećane 0,1 posto. Europskoj uniji i eurozoni su potrošačke cijene u srpnju u odnosu na prošli mjesec porasle za 0,2 posto, dok su u lipnju ojačale za blagih 0,1 posto. U istom prošlogodišnjem mjesecu povećale su se za 0,2 posto.Među pojedinim kategorijama proizvoda najveći su doprinos inflaciji u 19-članoj eurozoni u srpnju dale ugostiteljske usluge u restoranima i kafićima, od 0,11 postotnog boda.

Nasuprot tome, motorna goriva srezala su stopu inflacije za 0,46 postotnog boda, lož-ulje.Najviše su na godišnjoj razini u srpnju porasle cijene svježe hrane, za 2,9 posto. Najviše je pojeftinila energija, za 6,7 posto, pokazuje izvješće Eurostata.Iz europskog statističkog ureda ujedno su najavili da će prve procjene inflacije u eurozoni u kolovozu objaviti zadnjeg dana ovog mjeseca.