Dnevne novosti

Osijek: Za izgradnju centara kompetencija 105 milijuna eura

24.08.2016 07:05 OSIJEK, 23. kolovoza 2016. (Hina), Za izgradnju centara kompetencija u Hrvatskoj koji trebaju pomoći povećanju kapaciteta poslovnog sektora osigurano je 105 milijuna eura, od čega 85 posto bespovratnih sredstava EU fondova, istaknuto je u utorak u Osijeku na predstavljanju javnog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava programa "Podrška razvoju centara kompetencija".   
Ministar regionalnog razvoja i EU fondova u tehničkoj Vladi Tomislav Tolušić kazao je kako se natječaj priprema više od godinu dana, a predviđene potpore, od jedan do 15 milijuna eura po centru, trebale bi biti dostatne za izgradnju svih predviđenih centara u Hrvatskoj. Pojasnio je kako centar kompetencija znači spoj i suradnju jedinica lokalne samouprave, institucija iz gospodarstva i znanstvene zajednice s krajnjim korisnicima, poduzetnicima i gospodarstvenicima.

Ako netko sam želi razviti novi proizvod, ili unaprijediti postojeći, mora kupiti nove strojeve, opremu, napraviti istraživanja, što se nekim poduzetnicima ne isplati. U centru kompetencija, uz nikakva ili minimalna ulaganja, dobija mogućnost korištenja strojeva, opreme i pomoć potrebnih stručnjaka za razvoj nulte serije svog proizvoda pa, ako se njegov plasman pokaže dobrim, kreće u samostalnu proizvodnju, dodao je ministar Tolušić.

Napomenuo je kako i za početak samostalne proizvodnje poduzetnik može dobiti potporu za izgradnju novih pogona ili nabavu opreme. Najavio je kako će prvi centar kompetencija, i to onaj za drvnu industriju, 2. rujna biti otvoren u Virovitici, jer je riječ o ustanovi za čije je osnivanje osigurano šest milijuna eura iz prethodnog europskog proračunskog razdoblja do 2013. godine. Dodao je kako bi se, prema sadašnjim procjenama, u Hrvatskoj trebalo osnovati desetak takvih centara, a jedan od ciljeva je specijalizacija pojedinih područja Hrvatske za određenu vrstu proizvodnje.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je kako za ovaj natječaj očekuje prijave iz raznih dijelova Hrvatske te da je cilj stvoriti model koji će omogućiti koncentraciju i specijalizaciju znanja, koja poduzetnicima treba pomoći u povećanju konkuretnosti na tržištu.

Želimo omogućiti da područja, koja su uspješna u  nekoj proizvodnji, preradi ili dijelu industrije, mogu uspostaviti svoje centre kompetencije, koji će postati središta razvoja proizvodnje i mjesta gdje će se svaki proizvođač moći informirati o tome kako tehnologija, koju nudi centar, doprinosi razvoju njegovog proizvoda, kazao je Panenić.