Dnevne novosti

HEP ODS investira pola milijarde kuna u turističkom priobalju

26.08.2016 07:20 ZAGREB, 25. kolovoza 2016. (Hina), HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) značajan dio svojih investicija, odnosno više od 500 milijuna kuna, ulaže u priobalju radi znatno sigurnije opskrbe potrošača na Jadranu, čiji broj zbog dobrih turističkih sezona tijekom ljetnih mjeseci neprestano raste. 
Radi se o višegodišnjim investicijama, onima koje su već završene ili su u tijeku, odnosno čija će realizacija uskoro započeti, kažu iz HEP-ove Službe za odnose s javnošću.  Elektroistra Pula, navodi se u priopćenju od četvrtka, ove je godine završila glavni investicijski projekt Pazin, vrijedan gotovo 35 milijuna kuna, kojim je cijeli pogon Pazin prešao na 20 kV mrežu. Godišnje se ulaže i približno 20 milijuna kuna na zamjenu dotrajale opreme u svrhu ostvarenja veće sigurnosti napajanja i smanjenja gubitaka. Na distribucijskom području Elektroprimorja Rijeka kontinuirano se  provodi višegodišnji "Program Rijeka", vrijedan više od 150 milijuna kuna, koji uskoro ulazi u četvrtu fazu.

Tako su, nakon gotovo tri milijuna kuna vrijedne investicije podmorskog kabela Mali Lošinj – Ilovik, stvoreni uvjeti da cresko-lošinjsko otočje prijeđe na 20 kV napon, čime će se cijelo područje Elektroprimorja Rijeka, izuzev samog centra Rijeke, napajati 20 kV naponom.Ukupno, investicijska ulaganja Elektroprimorje Rijeka u elektroenergetsku mrežu u 2016. godini iznose 100 milijuna kuna, dok se sa ciljem osiguravanja sigurnije opskrbe na otocima dodatno ulaže više od 20 milijuna kuna. Nadalje, ističu iz HEP-a, na području podvelebitskog primorja Elektrolika Gospić lani i ove godine uloženo je gotovo 40 milijuna kuna kako bi se poboljšala kvaliteta opskrbe kupaca.

Osim ulaganja u kabele, Elektrolika ulaže i u elektroenergetske objekte u Senju i Novalji izgradnjom te rekonstrukcijom trafostanica Biluća i Novalja, vrijednom gotovo 13 milijuna kuna. Elektra Zadar ove će godine, radi praćenja porasta opterećenja te stvaranja tehničkih uvjeta za nove kupce i povećanja pouzdanosti napajanja, uložiti gotovo 60 milijuna kuna.

Prije ljetne sezone izvršene su interpolacije novih i rekonstrukcije postojećih transformatorskih stanica u nizu mjesta, a položeni su i novi (10) kV kabeli na području Paga, Nina, Ugljana, Pašmana, Biograda, Pakoštana i Zadra. Jedna od velikih investicija Elektre Zadar, čija će realizacija započeti ove godine, transformatorska je stanica Zadar Istok koja će se graditi iznad luke Gaženica.

Elektra Šibenik u pripremu je ovogodišnje turističke sezone uložila gotovo 17 milijuna kuna. Posebno se ističe planirana izgradnja tri nove 110 kV trafostanice (Kapela, Primošten i Vodice), koje će značajno unaprijediti kvalitetu opskrbe te osigurati uvjete za daljnji rast potrošnje električne energije na širem šibenskom području.U splitskoj regija Elektrodalmacija Split u mrežu zbog poboljšanja opskrbe električnom energijom ove godine ulaže gotovo 36 milijuna kuna, izgrađene su trafostanice na području Drvenika Velog i Šolte, rekonstruirane Grad 4, Baška Voda, Bol i Čiovo, te su položeni, odnosno zamijenjeni kabeli na nizu punktova.

U planu je ulaganje od gotovo 40 milijuna kuna kojim bi se osigurala nesmetana opskrba, izgradili novi elektroenergetski objekti i položili novi kabeli, a sve u svrhu osiguranja pouzdane opskrbe tijekom turističke sezone. Na krajnjem jugu zemlje, u distribucijskom području Elektrojug Dubrovnik još 2010. godine pokrenut je Program Dubrovnik, jedan od najvećih zajedničkih investicija u elektroenergetski sustava HEP ODS-a i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) u posljednjih 10-tak godina, ukupne vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna.  

Izuzev toga, u staroj gradskoj jezgri, izgrađena je nova transformatorska stanica vrijedna više od milijun kuna koja će omogućiti prijelaz cjelokupne starogradske jezgre Dubrovnika na 20 kV naponsku razinu, što će pridonijeti sigurnijoj opskrbi Starog Grada.