Dnevne novosti

Isplaćena prva rata potpore za 17 novih poljoprivrednih projekata

26.08.2016 07:10 ZAGREB, 25. kolovoza 2016. (Hina), Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvijestila je u četvrtak da je isplatila prvu ratu potpora za 17 novih projekata u sklopu potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. 
Svakom poljoprivredniku za projekt u sklopu operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva" odobrava se fiksna potpora u iznosu od 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, od čega 85 posto za svaki projekt dolazi iz proračuna Europske unije, a ostatak iz državnog proračuna. Tu potporu poljoprivrednici mogu iskoristiti za niz aktivnosti kojima će unaprijediti svoje gospodarstvo. Uz ostalo, mogu kupiti zemljište, domaće životinje, bilje, sjeme i sadni materijal, mehanizaciju i opremu, novu i rabljenu te solarne ploče.

Isto tako, u okviru navedene operacije poljoprivrednici mogu podizati nove nasade te izgraditi objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.  Svi projekti malih poljoprivrednika koje je odobrila Agencija za plaćanja mogu biti isplaćeni u dvije rate, s tim da 50 posto potpore korisnici mogu zatražiti odmah nakon odluke o dodjeli sredstava, čime se omogućava pokretanje aktivnosti iz poslovnog plana, a preostalih 50 posto potpore mogu zatražiti nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana. 

Do sada je za pokretanje aktivnosti iz poslovnog plana poljoprivrednicima isplaćeno gotovo 23 milijuna kuna. Ukupno je do sada odobreno 864 projekata s iznosom potpore od 98,3 milijuna kuna.