Dnevne novosti

EK: Apple mora vratiti Irskoj rekordnih 13 milijarda eura neplaćenih poreza

31.08.2016 07:10 BRUXELLES, 30. kolovoza (Hina), Europska komisija je zaključila u utorak da je Irska dala nepripadajuće porezne povlastice američkoj tvrtci Apple u visini 13 milijardi eura, koje ta tvrtka treba vratiti u irski proračun što je apsolutni rekord u pogledu kazni za nepoštivanje pravila o tržišnom natjecanju.
Komisija je utvrdila da je Irska odobrila porezne povlastice Appleu i da to, prema pravilima EU-a, predstavlja nelegalne državne potpore jer je toj američkoj tvrtci omogućeno da plati znatno manje poreza nego drugim poduzećima. “Zemlje članice ne mogu davati porezne povlastice odabranim poduzećima – to je protuzakonito prema pravilima EU-a.

Istraga Komisije je zaključila da je Irska odobrila porezne povlastice Appleu, koje su omogućile da ta tvrtka plati znatno manje poreze u odnosu na druge tvrtke tijekom više godina. Taj selektivni pristup omogućio je Appleu da plati korporativni porez u visini od 1 posto svoje europske dobiti 2003. što je 2014. palo 0,005 posto”, izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Marghrete Vestager. 

Nakon temeljite istage pokrenute u lipnju 2014. Komisija je zaključila da su dva porezna rješenja koje je Irska odobrila Appleu na umjetan način snizila porezne obveze te tvrke od 1991. “Irska sada mora tražiti povrat neplaćenog poreza od Applea za razdoblje od 2003. do 2014. u visini od 13 milijardi eura, uvećano za kamate”, navodi Komisija. 

Irska je odmah najavila da će se žaliti na tu odluku Komisije. Iznos od 13 milijardi eura apsolutni je rekord u pogledu kazni a dosad je, po Komisiji, najveći iznos koji je neka tvrtka morala platiti za nepoštivanje pravila o tržišnom natjecanju bio 1,29 milijardi eura.