Dnevne novosti

U tjedan dana povučeno 200 milijuna kuna iz EU fondova

02.09.2016 07:10 ZAGREB, 1. rujna 2016. (Hina), Prema podacima Ministarstva financija, Hrvatska je dosad u 2016. godini povukla više od 660 milijuna eura iz EU-ovih fondova odnosno više od pet milijardi kuna, a samo u proteklih tjedan dana 200 milijuna kuna, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Ako se takav trend nastavi, do kraja godine možemo bez problema doći do 8 milijardi kuna, prenosi se u priopćenju izjava ministra Tomislava Tolušića. Usporedbe radi, navode se podaci iz prošlih godina pa se podsjeća da je Hrvatska u cijeloj 2015. godini povukla 558 milijuna eura, a 548 milijuna eura u 2014.

Od ulaska u Europsku uniju 2013. godine, Hrvatska je svake godine do sada povlačila iz EU fondova tek neznatno veći iznos od onoga kojeg je uplaćivala, kaže se u priopćenju te se dodaje da su najnoviji rezultati naznaka da će iskorištenost fondova značajno porasti i potaknuti investicije i gospodarski oporavak.

Većina bespovratnih EU sredstava u Hrvatskoj je usmjerena na projekte iz područja poljoprivrede, prometa i zaštite okoliša, zatim na razvoj poduzetništva, ulaganja u obnovu studentskih domova, projekte znanstvenih institucija, projekte kulturne baštine i mnoge druge, kaže se u priopćenju.