Dnevne novosti

EJD podržala zahtjeve HLK-a za ukidanjem tzv. "robovlasničkih ugovora"

05.09.2016 07:35 KIRURG

ZAGREB, 4. rujna 2016. (Hina), Najveća organizacija mladih liječnika u Europi, European Junior Doctors (EJD), dala je potporu Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) odnosno Povjerenstvu za mlade liječnike HLK-a u njihovim naporima da osiguraju provođenje i poštivanje izmjena i dopuna Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, priopćeno je u nedjelju iz HLK-a.

"Na redovnom godišnjem sastanku EJD-a, održanom u subotu, 3. rujna u Zagrebu, jedna od tema bila je i nepovoljan status specijalizanata i mladih liječnika u Hrvatskoj. Nastojanje pojedinih udruga, ravnatelja i dužnosnika lokalne samouprave da se u praksi ne primjenjuju odredbe važećeg Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, ocijenjeno je pokušajem pravnog nasilja i kao takvo ocijenjeno krajnje neprihvatljivim i protivnim europskim principima društvenog djelovanja", priopćila je u nedjelju Hrvatska liječnička komora (HLK). 

Iz HLK-a navode kako je vodstvo EJD-a "ostalo zaprepašteno postojećim stanjem, koje je u suprotnosti s ključnim principima Europske unije o mobilnosti radne snage i uz to vezanih sloboda". "U skladu s time izdan je dokument o neodrživosti trenutnog stanja, kojim je EJD ujedno dao podršku HLK-u u nastojanjima kako bi se navedena prava u najkraćem mogućem roku ostvarila", rekao je predsjednik Povjerenstva za mlade liječnike dr. Davor Kust. U dokumentu stoji kako je EJD svjesna situacije da su u Hrvatskoj specijalizanti i mladi specijalisti vezani za svoje poslodavce vrlo strogim ugovorima koji ih obvezuju da rade u istoj ustanovi cijelo vrijeme specijalizacije kao i nakon nje, i to isti broj godina koliko je trajala specijalizacija. 

"U Hrvatskoj postoje izuzetno visoke, gotovo drakonske kazne ako dođe do kršenja ugovora prije kraja nametnutog razdoblja rada za jednog poslodavca. Ovo rješenje protivno je principima Europske unije koji se tiču mobilnosti radne snage i uz nju vezanih sloboda. Obaveza da se ostaje u jednoj zemlji, regiji ili gradu u potpunosti je protivna europskoj pravnoj stečevini zato jer se tako onemogućava princip slobodnog tržišta u Europi", navodi se u dokumentu EJD-a. 

Također, u dokumentu ističu i kako se snažno protive prijetnjama drakonskim kaznama u ovom kontekstu. "Dobra kvaliteta postdiplomskog obrazovanja i kvalitetni radni uvjeti ključni su za zadržavanje liječnika, stoga dajemo punu potporu HLK-u u njezinim naporima da osigura primjenu ovih principa", navodi EJD u donesenom dokumentu. European Junior Doctors (EJD) najveća je organizacije mladih liječnika u Europi te ima više od 300.000 članova.