Dnevne novosti

Šestak ustrajna: I dalje upitno zastupanje štićenika Centra za posebno skrbništvo

07.09.2016 07:25 ZAGREB, 6. rujna 2016. (Hina), Reagirajući na izjavu ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić da je Ministarstvo osiguralo do 800.000 kuna za nabavu osam automobila za potrebe Centra za posebno skrbništvo, ravnateljica Centra Karolina Šestak ustvrdila je u utorak da zbog zakašnjele reakcije Ministarstva problem s vozilima neće biti riješen još najmanje tri mjeseca, odnosno dok traje postupak javne nabave.
"Tom ministričinom izjavom dovode se u zabludu javnost, suci i štićenici, misleći kako već sutra možemo normalno obilaziti terene i ročišta", navodi Šestak u priopćenju, ističući da su na problem nedostatka automobila Ministarstvo više puta upozoravali od veljače, no ono je ignoriralo ta upozorenja do lipnja.

Dva automobila nedostatna za normalan rad Centra

Da se na vrijeme reagiralo, izbjeglo bi se razdoblje od tri do četiri mjeseca bez automobila koji su nužni za obavljanje djelatnosti, kaže Šestak. Djelatnici Centra za potrebe posla do 31. srpnja koristili su rent-a-car.Šestak tvrdi da je Ministarstvo reagiralo tek nakon medijskog pritiska i javnih prozivki, pa je proteklog tjedna osiguralo dva automobila, jedan za Zagreb i jedan za potrebe centra u Osijeku, u kojima radi devet pravnih zastupnika koji zastupaju 10 županija.

U razdoblju do prosinca, kada treba završiti postupak javne nabave, broj ročišta u Zagrebu i Osijeku popet će se na 381, a posebni skrbnici prije toga moraju obići štićenike, što je nemoguće obaviti bez dovoljnog broja automobila. Po jedan auto im je nedostatan, a javni se prijevoz ne poklapa s terminima ročišta, pa djelatnici koriste i svoje privatne automobile, kaže Šestak.

Demantirala je navode da su im ponuđeni automobili centara za socijalnu skrb. Nitko nam ih nije ponudio, pa se pitamo u koji centar za socijalnu skrb trebamo otići, kaže Šestak dodajući da i sami centri nemaju dovoljan broj vozila za obavljanje svoje djelatnosti.

Propala kupnja automobila zajmom Svjetske banke

Podsjeća da je centar s prethodnim sazivom Ministarstva korištenje automobila dogovarao na razne načine, poput leasinga, rent-a-cara te korištenja onih iz ustanova socijalne skrbi. Ta su se vozila pokazala neadekvatnim i nesigurnim pa smo ih vratili, kaže Šestak i dodaje da je prethodna Vlada kupnju automobila za sve ustanove socijalne skrbi namjeravala riješiti zajmom Svjetske banke, no došlo je do promjene vlasti.

Juretić je u ponedjeljak izvijestila da je Ministarstvo osiguralo iznos do 800.000 kuna za nabavku osam vozila koje traži Centar za posebno skrbništvo i optužila Šestak da bez potrebe diže buku u medijima."Problem s vozilima zatekli smo u veljači, odmah smo ga krenuli rješavati, te do 15. srpnja osigurali sredstva za nabavku automobila, a Šestak diže medijsku buku sredinom kolovoza, u trenutku kada već zna da se Centru odobrava nabava osam vozila", rekla je Juretić Hini.

Ona smatra da je glavni problem Centra potpuno promašeni koncept još od njegova osnivanja. "Potrebe 19.000 osoba lišenih poslovne sposobnosti koji trebaju intervenciju, podudaranje termina ročišta, uz međusobnu udaljenost 67 općinskih sudova i njihovih stalnih službi, Centar ne može pokriti niti da ima vozni park Tomić & Co., a sama organizacija Centra pokazuje koliko su nekvalitetna rješenja iz postojećeg Obiteljskog zakona", kaže Juretić.