Dnevne novosti

Hrvatske vode u Osijeku obilježile 140 godina organiziranog upravljanja vodama i 20 godina od osnutka

08.09.2016 07:10 OSIJEK, 7. rujna 2016. (Hina), Hrvatske vode u Osijeku su u srijedu obilježile 140 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj i 20 godina od  osnutka te javne ustanove, a na svečanosti je istaknuto kako je sve počelo u Osijeku osnivanjem Društva za regulaciju rijeke Vuke 1876.  na čijem je čelu bio đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer. 
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković na svečanosti u osječkom HNK  rekao kako nam je zajednički interes briga i skrb o vodama jer su one javno dobro koje mora ostati za buduća pokoljenja. Naglasio je kako moramo osigurati vodne zalihe, čistu vodu, a pitku vodu učiniti dostupnom svim građanima te omogućiti potrebne količine vode koje će  omogućiti gospodarski razvitak Hrvatske.

„Dodatno smo unaprijedili naše zakonodavstvo u odnosu na Europsku uniju. I ova naša tradicija 140 godina govori o tome da smo oduvijek znali upravljati našim vodama koje su ostale po prilici čiste. Bogati smo s vodom, ali nas to ipak ne treba omesti da se prema njoj ne odnosimo s dužnom pažnjom“, rekao je  Đuroković. Naglasio je, također, kako se treba dograđivati sustav obrane od poplave, ali da ne postoji stopostotna sigurnost od njih te da se iste katastrofe kakvu smo proživjeli prije nekoliko godina, događaju i puno bogatijim zemljama širom Europe i svijeta.

Dodao je kako se sustavi trebaju dograđivati kako bi se mogućnost i rizik od poplave smanjili na najmanju moguću mjeru i tako građanima pružila sigurnost. Rekao je kako je u tijeku više projekata te da su konačno savske vode puštene na žedna slavonska polja, a isto su učinili s dunavskim na području Baranje, a to čine i s Dravom na području Virovitice. Dodao je kako će dograditi i nasipe u županjiskoj Posavini te da izvrsno povlače sredstva iz EU. Ministar poljoprivrede Davor Romić rekao je kako uspješno držimo korak sa starijim članicama EU kada je riječ o ispunjavanju preuzetih obveza.

Napomenuo je kako je hrvatska Vlada početkom srpnja donijela Plan upravljanja vodnim područjima 2016-2021 kao temeljni plan upravljanja vodama za navedeno razdoblje što je važan preduvjet za povlačenje sredstava iz EU. Romić je dodao i kako navodnjavnje postaje sve veći izazov kada se sagledaju učinci klimatskih promjena te da je do sada u sklopu provedbe Nacionalnog projekta navodnjavnja iz projekta gospodarenja poljoprivrednim zemljišnim vodama u Hrvatskoj omogućeno navodnjavnje više od 13.000 hektara poljoprivrednih površina, izgrađeno osam sustava javnog navodnjavanja, a u izradi su još dva nova čijom će se izgradnjom omogućiti navodnjavanje dodatnih 6.260 hektara poljoprivrednih površina.