Dnevne novosti

Ministar Horvat: Domovi za starije prilika za poduzetnike

08.09.2016 07:10 ČAKOVEC, 7. rujna 2016. (Hina), Ministar obrta i poduzetništva Darko Horvat rekao je u Čakovcu tijekom posjeta Domu za starije i nemoćne osobe da su domovi za starije osobe prilika za poduzetničku aktivnost te da su u Međimurju dva privatna doma, a planira se izgraditi još jedan u roku od godinu dana. 
Tim poslom ljudi su se počeli baviti jer kroz organizaciju života osoba treće životne dobi mogu zaraditi, rekao je ministar Horvat. Istaknuo je kako on ima dva savjetnika u trećoj životnoj dobi, što potvrđuje da odlazak u mirovinu ne znači prestanak poslovnih aktivnosti. Poručio je okupljenim umirovljenicima da socijalni fond Europske unije nudi pregršt mogućnosti, među kojima su ideje kojima se može osigurati novac za domove za starije osobe.

U skladu s time, rekao je Horvat, ako više novca privučemo iz europske blagajne, više će nam ostati u našem proračunu za druge aktivnosti, poput socijale, kulture, sporta i slično. Horvat je također rekao da je njegovo ministarstvo nepovratno dalo 20 milijuna kuna za 62 mlada poduzetnika i njihove inovativne programe, a oni će na taj iznos dodati još 10 milijuna.  

Istaknuo je kako je jučer razgovarao s rektorima četiri najveća hrvatska sveučilišta, s kojima se dogovorio o slanju aplikacije u Bruxelles. Hrvatski studenti dobit će 100 milijuna kuna kako bi kroz pet godina studija i studentski kredit nakon što diplomiraju kao poduzetnici mogli "krenuti u gospodarski pothvat". Dodao je kako je i učenicima srednjih strukovnih škola namijenjeno više od 20 milijuna kuna iz strukturnih fondova, ali će se taj novac drukčije dijeliti.  

"U svakom županijskom Zavodu za zapošljavanje bit će identificirano deset deficitarnih zanimanja i te stipendije bit će usmjerene tim učenicima", poručio je. U pratnji ministra Horvata bila je i ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.