Dnevne novosti

Stranka umirovljenika traži istragu afere Mrsić

03.10.2016 07:10 ZAGREB, 2. listopada 2016. (Hina), Stranka umirovljenika (SU) zatražila je u nedjelju od nadležnih ustanova da pokrenu temeljitu istragu u aferi Mrsić, navodeći kako s razlogom sumnjaju da je vijest o očiglednom pogodovanju privatnoj tvrtki tretirana vidljivo blaže od afere MOL, a riječ je, kako ističu, o milijunskom iznosu, novcu poreznih obveznika i pranju novca namijenjenog teškim bolesnicima.
Ta stranka tvrdi da se od prve informacije o dugu prema HZZO-u bivše tvrtke 'Solpharm' Dijane Šucbah Mrsić, supruge istaknutog člana SDP-a i bivšeg ministra Miranda Mrsića, krenulo zataškavati pravu dimenziju očiglednog pogodovanja u tom 'javno-privatnom' partnerstvu. Priča je, kažu krenula, o 'uobičajenom' dugovanju između HZZO-a i privatnog dobavljača lijekova, koje se s vremenom 'prebija'.

No, kažu u toj stranci, čak i da je to uobičajena praksa, uznemirujuće je da je Solpharm, kao uspješna tvrtka s visokim plaćama zaposlenika lani brzopotezno prodan Shire Pharmaceuticalsu Ireland, zajedno s milijunskim dugovanjem. Stranka umirovljenika pritom se pita koliko je 'uobičajena praksa' da uspješna farmaceutska tvrtka unaprijed dobije novac za isporuku skupih lijekova za specifične i teške bolesti, a potom ostane dužna Zavodu 10,6 milijuna gotovo pet godina, taman dok ne nastupi zastara.

Pitaju također je li slučajno što je vlasnica te tvrke donedavno bila supruga bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i koliko je 'normalno' i 'uobičajeno' da je najava rješavanja nakupljenog duga mogućnost da nova tvrtka Shire taj dug riješi u nekoliko narednih godina.Ključno pitanje im je zašto ta afera oko duga HZZO-u nije tretirana u medijima na isti način kao afera MOL supružnika Karamarko jer smatraju da sličnosti postoje, samo je teško odvagnuti što je gore i besramnije – trgovina utjecajem oko strateške naftne kompanije ili pranje novca namijenjenog lijekovima za teško bolesne sugrađane.

SU od nadležnih traži da, ako već nisu, pokrenu temeljitu istragu, prije svega protiv Miranda Mrsića i njegove supruge, a potom i protiv odgovornih osoba u HZZO-u. Ta stranka navodi da je osim poreznih obveznika čijim se novcem očito besramno manipuliralo, nova 'žrtva' političko-koruptivne sapunice postala novinarka Hine Smiljana Škugor Hrnčević koja je, kako tvrde zbog objave informacije o mutnim poslovima obitelji bivšeg ministra Mrsića dobila otkaz.

Glavni urednik Hine Serđo Obratov ranije je, međutim, odbacio optužbe da se u Hini provodi cenzura odnosno političko pogodovanje i da je po nalogu ravnateljice Hine zaustavio tekst o višemilijunskom dugovanju bivše tvrtke Dijane Šucbah Mrsić HZZO-u. Prema njegovim riječima, s Hininog deska je 9. rujna ukradena radna verzija tuđeg teksta i objavljena na dva internetska portala uz popratni tekst o navodnoj cenzuri.