Dnevne novosti

U studenome počinje suđenje u aferi GUP

12.10.2016 07:15 ZAGREB, 11. listopada 2016. (Hina), Zagrebački gradski dužnosnici optuženi da su ilegalnim izmjenama prostorno-planske dokumentacije i povećanjem vrijednosti zemljišta, u korist privatnih tvrtki, grad oštetili za više od 68 milijuna kuna u studenome bi se trebali naći na optuženičkoj klupi Županijskog suda.
Sutkinja Tanja Pavelin Borzić u utorak je na pripremnom ročištu početak suđenja u tzv. aferi GUP zakazala za 21. studenoga. Optuženici bi se tada, nakon čitanja optužnice potvrđene u lipnju ove godine, trebali očitovati o Uskokovim optužbama.

Zbog zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava i drugih nezakonitosti u ovom su slučaju optuženi bliski suradnici gradonačelnika Milana Bandića tada zaduženi za prostorno uređenje - Željko Horvat i Davor Jelavić, bivši tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum i tajnica Skupštine Greta Augustinović Pavičić.

Optužnicom su obuhvaćeni i Jadranka Veselić Bruvo te Ivica Fanjek, a svi su po tvrdnjama tužiteljstva pogodovali tvrtkama također optuženih Petra Milasa i Andreje Gazdek, nakon što je to od njih tražila "neutvrđena osoba". Navodne nezakonitosti događale su se od lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. a okrivljenici su, po tvrdnajma Uskoka, u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju i na taj način pogodovali investitorima povećanjem mogućnosti gradnje i prenamjenom zemljišta.

Iako se Bandića u medijima povezivali s aferom GUP on nije obuhvaćen optužnicom. Njegovi suradnici Horvat i Bulum s Bandićem su osumnjičeni u slučaju Agram, a protiv Jelavića se vodi poseban slučaj također zbog pogodovanja investitorima na štetu grada.