Dnevne novosti

Vijeće EU-a: direktive o pravnoj pomoći optuženima i o putnim dokumentima za migrante

14.10.2016 07:30 BRUXELLES/LUXEMBOURG, 13. listopada 2016. (Hina), Ministri unutarnjih poslova Europske unije donijeli su u četvrtak na sastanku u Luxembourgu direktivu o pravnoj pomoći osobama osumnjičenim i optuženim u kaznenim postupcima i postupcima na temelju europskog uhidbenog naloga te uredbu o uspostavi jedinstvenog putnog dokumenta za povratak državljana trećih zemalja koji ilegalno borave u EU-u.

Pravna pomoć financijska je ili sudska potpora koju prima osumnjičenik ili optuženik koji nema dovoljno sredstava za podmirenje sudskih troškova. Novim pravilima osigurati će se jedinstveno pružanje prava na pravnu pomoć i same pravne pomoći diljem EU-a. Osumnjičenima ili optuženima pravna bi se pomoć trebala pružati od početka kaznenog postupka i to u skladu s jasnim kriterijima definiranima u Direktivi.

"Svatko tko podliježe kaznenom postupku ima pravo na pravnu zaštitu i odvjetnika kojeg si može priuštiti. U tome je bit vladavine prava. Danas smo donijeli pravila kojima će se to osigurati diljem Unije”, izjavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Uredba o jedinstvenom putnom dokumentu za državljane trećih zemalja ključan je instrument za učinkovito vraćanje nelegalnih migranata.

Vijeće EU-a ističe da je vraćanje nelegalnih migranata iz trećih zemalja koji ne ispunjavaju uvjete za ostanak u EU biti dio sveobuhvatnih napora na osiguranju učinkovitog funkcioniranja migracijske politike EU-a, što bi trebalo smanjiti broj migranata i imati učinak odvraćanja za nelegalne migrante.