Dnevne novosti

Matijašević: Pokreće se prekršajni postupak protiv splitske Trajektne luke

20.10.2016 07:15 SPLIT, 19. listopada 2016. (Hina), Čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matiajšević u srijedu je najavio kako će protiv splitske Trajektne luke biti pokrenut prekršajni postupak jer ne želi službeno otpustiti 41 radnika koji su za veću plaću prešli raditiu braniteljsku zadrugu Legio quatra, koja je u rujnu dobila petogodišnju koncesiju za privez i odvez brodova u gradskoj luci. 
"Na sastanku u prošli ponedjeljak u Ministarstvu rada i Inspektoratu rada u Zagrebu dobili smo stajalište da je poslodavac Trajektna luka u prekršaju i pokreće se prekršajni postupak protiv njega zbog 41 radnika koji su prešli raditi u braniteljsku udrugu Legio quatro, a koje Trajektna luka tuži zbog toga i ne daje im dokumentaciju te time krši hrvatske zakone", kazao je Matijašević na konferenciji za novinare u gradskoj luci.  

Podsjetio je da je zajedno s 41 radnikom početkom rujna podnio zahtjev za inspekcijskim nadzorom radi primoravanja tvrtke Trajektna luka na poštivanje hrvatskih zakona te omogućavanje  radnicima koji više ne žele raditi u toj tvrtki da ju napuste. "Viša inspektorica nas je krajem rujna obavijestila da ovi radnici rade kod dva poslodavca u punom radnom vremenu, što je protuzakonito, a također nas je izvijestila da su u tijeku sudski postupci jer je Trajektna luka tužila te radnike, te da inspekcija nije nadležna za taj slučaj.

Uputila nas je da čekamo ishod sudskog postupka", kazao je Matijašević. Takvo mišljenje inspektorice nazvao je protuzakonitim i sramotnim, zbog čega je u ime 41 radnika upućen zahtjev tehničkoj ministrici rada Nadi Šikić i vodstvu Inspekcije rada da preispitaju njezin postupak. Denis Pralija, povjerenik Nezavisnog sindikata privezivača koji djeluje u braniteljskoj zadruzi Legio quatra, novinarima je izjavio kako spomenuti 41 radnik kod novog poslodavca (Legio quatra) imaju bolju plaću. 

"Stari poslodavac, Trajektna luka, nas tuži sudu i želi da se mi vratimo odmah njemu raditi za minimalnu plaću. Takav slučaj ne postoji u Hrvatskoj," rekao je Pralija. Matijašević je optužio Trajektnu luku i za druge nezakonitosti, da je 2008. poslovala s gubitcima, ali je "poslušnima i onima koji njom upravljaju isplatila višestruko veću dividendu", kao i da je 2003. podnesena kaznena prijava zbog nezakonite privatizacije.