Dnevne novosti

Plenković: Trenutno nema razloga za postavljanje ograda na hrvatskim granicama

24.10.2016 07:30 KARLOVAC, 22. listopada 2016. (Hina), Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u subotu u Karlovcu kako u ovom trenutku ne vidi potrebe da se postavljaju fizičke zapreke na hrvatske granice, kao što je to počela raditi susjedna Slovenija u okviru priprema za eventualni novi migrantski val.
Na pitanje hoće li i Hrvatska podizati ograde, premijer Plenković je odgovorio da postoji više načina da se granica štiti, te da u ovom trenutku ne vidi razloga za podizanjem fizičkih zapreka, ali da će Hrvatska štititi svoju granicu, ima kvalitetan nadzor, te da su MUP i policija digli razinu pripravnosti na svim našim granicama, osobito zelenim, gdje je bilo slučajeva priljeva migranata.

U ovom trenutku, podatak koji je važan, broj ljudi koji se kreću ovom istočnomediteranskom balkanskom rutom je za 98 posto manji, dakle dramatičnog priljeva nema, ističe Plenković. Upitan o podizanju ograde u Sloveniji na granici s Hrvatskom kazao je kako se susreo u Bruxellesu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom s kojim se dogovorio da će službe vanjskih i europskih poslova dviju zemalja dogovoriti suradnju, jer želi da i Hrvatska doprinese zaštiti vanjskih granica Europske unije, jer ona na jednak način štiti i zemlje koje su u Schengenu i one koje nisu.

Slovenija je u četvrtak uz najveći granični prijelaz s Hrvatskom kod Bregane počela postavljati metalnu panelnu ogradu, a u petak je takve radove počela i na graničnom prijelazu Macelj. Plenković je kazao kako će se sa svim susjednim državama pokušati naći mehanizme zaštite nacionalnih granica, izbjegavajući nekontrolirani i ilegalni val migranata.

Plenković je rekao da se na Europskom vijeću u četvrtak i petak razgovaralo o problemu migracija, dominantno o dinamici priljeva migranata srednjemediteranskom rutom, manje ovom istočnomediteranskom, balkanskom rutom. Ideja je pokušati probleme riješiti na izvorištu vanjsko-politički i sigurnosno-razvojnom politikom jer zbog nestabilnih država, ratova, siromaštva i ostalih problema i dolazi do ovog migracijskog vala, kazao je.

Stjepan Šterc bi mogao postati Plenkovićev savjetnik za demografiju 

Odgovarajući u Karlovcu, gdje je otvorio Aquatiku, na pitanja novinara o Ini, Plenković je rekao da je na marginama Europskog vijeća razgovarao sa svim šefovima država i vlada, te da je strateški interes Hrvatske zaštititi vlastite interese u Ini, poštivati međudioničarski ugovor i do kraja ići s arbitražnim postupkom, te je najavio dijalog i s mađarskom stranom kako bi se postiglo poštivanje međusobnih ugovornih obveza, pa i modernizacija rafinerija u Rijeci i u Sisku, na čemu će hrvatska strana inzistirati.

Portfelje demografije, obitelji, mladih i socijalne politike će voditi ministrica Nada Murganić naredne čertiri godine, a profesor Stjepan Šterc bi mogao postati, najavio je Plenković, njegov savjetnik za demografiju. On je kod izrade unutarstranačkog programa pomogao, ničim suradnju ne uvjetuje, a svi članovi akademske zajednice koji imaju stavove o raznim politikama mogu artikulurati svoj stav, Vlada je u tom smislu otvorena za savjete, rekao je.

Za prosvjed zbog toga što Zlatko Hasanbegović nije ponovno ministar kulture te zbog imenovanja ministrice Martine Dalić, Plenković je rekao da je izbor ministara njegov, a da svatko ima pravo izraziti svoj stav. Hasanbegović je zastupnik u Hrvatskom saboru i imat će, ponovio je, politički prostor za djelovanje.