Dnevne novosti

Sveučilište u Zagrebu osvojilo 13 medalja na 14. međunarodnoj izložbi inovacija - ARCA 2016.

28.10.2016 07:05 ZAGREB, 27. listopada 2016. (Hina), Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je izniman uspjeh na 14. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje su njegove sastavnice osvojile ukupno 13 medalja - četiri zlatne, četiri srebrne i pet brončanih, a Fakultet prometnih znanosti dobio je najvažnije priznanje - Nagradu Grand Prix. 
Fakultet prometnih znanosti zagrebačkoga Sveučilišta dobio je najveće priznanje za projekt samohodnoga vagona za rasuti teret, koji je osmislio u suradnji s Radionicom željezničkih vozila Čakovec, priopćila je u četvrtak Služba za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu. Kako se ističe, iznimni uspjesi sastavnica na toj međunarodnoj manifestaciji pokazatelj su da se snažnijim povezivanjem gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom, te korištenjem znanstvene i istraživačke infrastrukture može bitno osnažiti konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i pridonijeti razvoju Republike Hrvatske. 

Na izložbi je sudjelovalo deset sastavnica Sveučilišta u Zagrebu - Grafički fakultet, Prehrambenobiotehnološki fakultet, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Metalurški fakultet, Građevinski fakultet, Šumarski fakultet, Fakultet prometnih znanosti, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Geotehnički fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Za trajanja izložbe sastavnice su predstavile 19 inovativnih projekata. Međunarodnu izložbu inovacija organizirala je Udruga inovatora Hrvatske kako bi predstavila najinovativnije projekte nastale u Hrvatskoj i svijetu. Na izložbi javnosti su predstavljene mnoge inovacije koje su rezultat hrvatskoga stvaralaštva pojedinaca i timova u tvrtkama, akademskoj zajednici i javnim institucijama. 

Na ovogodišnjoj izložbi ARCA naglasak je bio na inovacijama koje su ne samo rezultat znanja i inventivnosti mladih iz obrazovnoga sustava nego i temelj budućega hrvatskog gospodarskog razvoja. Izložba inovacija ARCA 2016. održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom ministarstava poduzetništva te znanosti, i obrazovanja i u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim partnerima.