Dnevne novosti

Slaba zainteresiranost građana za splitske sudove

03.11.2016 07:15 SPLIT, 2. studenoga 2016. (Hina), Malobrojne građane koji su tijekom Dana otvorenih vrata posjetili splitske sudove najviše je zanimalo kako se formiraju sudski spisi, kako izgledaju kabineti sudaca i raspravne dvorane te rad Zemljišno-knjižnog odjela, kazao je u srijedu predsjednik Županijskog suda u Splitu Marijan Miletić.

Govoreći o podacima za prošlu godinu Miletić je rekao da je splitski Županijski sud ukupno primio 20.960 predmeta, a riješio 13.420 predmeta, dok je na kraju kalendarske godine ukupno ostalo neriješeno 2226 predmeta. "Za ovu godinu, odnosno do 31. listopada smo zaprimili 8602 predmeta, riješili sve zaprimljene predmete, a neriješeno je ostalo 5061 predmet.

Napominjem kako je 2013. godine bilo neriješeno 6660 predmeta, no u tom periodu nam je bilo ustupljeno i 1700 predmeta iz riječkog Županijskog suda, pa smo riješili i te predmete. Naposljetku nam je broj neriješenih predmeta, uključujući i ustupljene, pao za 57 posto", kazao je Miletić na prezentaciji za novinare. Dodao je da im trenutno ne nedostaje sudaca, no imaju čak devet sudaca koji su ispunili dobnu granicu za odlazak u mirovinu o čemu je izvijestio Ministarstvo pravosuđa.  

Predsjednik splitskog Općinskog suda Split Goran Čolak je istaknuo da interes građana za taj sud nije bio posebno izražen, no nije želio špekulirati je li razlog što je sud smješten van grada te što do njega vodi mali broj autobusnih linija. Novinarima je otkrio kako je nedavno u Ministarstvu pravosuđa razgovarao oko mogućeg preseljenja Općinskog suda sa Dračevca u Split na Trg Hrvatske bratske zajednice gdje bi se u dogledno vrijeme trebala graditi zgrada Gradske uprave, no o svemu još treba razgovarati s Gradom.

Rekao je kako mu je u ministarstvu rečeno da neće biti problema za pronalazak sredstava i da bi se s tim trebao riješiti problem svih pravosudnih tijela Splita. Odgovarajući na novinarska pitanja Čolak je rekao da je Općinski sud u 2014. godini imao 24.988 neriješenih predmeta, a nakon što je 1. travnja 2015. došlo do spajanja općinskih sudova sa područja županije da su od tih sudova preuzeli 13 tisuća predmeta zbog čega su u 2015. godini "narasli" na ukupno 37.207 predmeta. Preuzeli su oko 200 ljudi tako da Općinski sud sada broji oko 600 zaposlenika. Funkcioniraju na 11 lokacija, imaju četiri izdvojena zemljišno-knjižna odjela te šest stalnih službi.

Zaključno s 31. listopada ove godine Općinski sud ima ukupno 32.909 neriješenih predmeta. U godinu i pol dana su riješili 5500 predmeta više nego što su primili, istaknuo je Čolak. Upitan da komentira je li ukidanje pojedinih sudova dovelo do ušteda kazao je da nije došlo do financijskih ušteda već su se troškovi povećali s obzirom da sada sudovi imaju veće troškove održavanja sjednica sudaca što su dužni organizirati po sudskom poslovniku te da razmjena dokumenata i spisa utječe na veće troškove otpreme i dostave spisa.

Otkrio je kako tom sudu nedostaje pet sudaca, 19 sudskih savjetnika i 30 zapisničara, da se građani najviše žale na dužinu trajanja sudskog postupka, kao i da sudac na parnici godišnje zaprimi 300 spisa, a na kaznenom odjelu u prosjeku 200.