Dnevne novosti

Okrugli stol: Vratiti institut zajedničkog skrbništva roditelja u novi obiteljski zakon

04.11.2016 07:40 ZAGREB, 3. studenoga 2016. (Hina), Vraćanje načela zajedničke roditeljske skrbi u obiteljski zakon, definiranje pojma manipuliranja roditelja djetetom u postupku razvoda te osiguravanje mehanizama žurnog prekida takvog ponašanja, neki su od prijedloga stručnjaka, psihijatara i psihologa iznesenih u četvrtak na okruglom stolu u sklopu javne rasprave povodom izrade nacrta prijedloga novog Obiteljskog zakona.
Koordinatorica za izradu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona Ljubica Matijević Vrsaljko naglasila je da se ide prema tome da se zajednička roditeljska skrb vrati u obiteljski zakon kao nešto što je i psihološki i pravno u najboljem interesu djeteta. Ako se roditelji ne dogovore, država mora dati zajedničku roditeljsku skrb i odrediti mehanizme kako će se ona izvršavati.

"Ustrajati na sporazumu, na čemu se postojeći zakon bazira, je nešto što je promašeno u samom početku. Obiteljski zakon ne bavi se niti se treba baviti ljudima koji su se dogovorili, već se bavi jednom trećinom roditelja koji su u svađi i sukobima te za njih mora naći mehanizme", kazala je. Pritom se osvrnula na podatke psihologinje u zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece i mladih Sanje Jusufović koja je kazala da podaci u Hrvatskoj vezano za razvod roditelja ukazuju na sličan trend iznesenom u svjetskoj literaturi.

Oko jedna trećina razvoda je visokokonfliktna, kod većine konflikt opada nakon razvoda, ali kod osam do deset posto njih i dalje se nastavlja. Kod 25 do 33 posto roditelja koji su bili snažno sukobljeni, visoka razina konflikta ostaje tri do pet godina nakon razvoda. Matijević Vrsaljko podsjetila je da je zakon iz 2003. poznavao institut zajedničke roditeljske skrbi, dok ga je zakon iz 2015. koji je još na snazi - ukinuo i rekao da postoji zajednička roditeljska skrb samo kada se roditelji dogovore. Kada se niste dogovorili, skrb se povjerava izvršavanju jednom roditelju, dok je drugi roditelj, pojasnila je, sveden na situaciju da može povremeno vidjeti dijete, mora plaćati alimentaciju, a roditelj kod kojeg je dijete ga je dužan informirati što se s djetetom događa.

"Bitno je radi djetetovog samopoštovanja koje prepoznaje u sebi i mamu i tatu da o njima misli dobro. Zakon treba natjerati roditelje da svoj partnerski odnos otklone od svog roditeljskog. To je onda zrelo roditeljstvo", poručila je Matijević Vrsaljko.

Psihijatar u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Domagoj Štimac ustvrdio je da upravo institut zajedničkog skrbništva oduzima roditeljima mogućnost manipulativnog ponašanja i ne daje prednost niti jednom roditelju.Naglasio je da se moraju postaviti granice otuđujućim roditeljima te da sustav mora ograničiti roditelje koji se služe manipulacijom jer je ona zlostavljanje. 

Valerija Kanđera iz Obiteljskog centra napomenula je da bi se u izradi novog obiteljskog zakona trebalo voditi računa o barem minimalnom kontinuitetu u odnosu na prethodni i kombinirati obiteljsko pravne mjere sa savjetovanjem, a ne s medijacijom.

Također, predlaže se da bi u visoko konfliktnim razvodima roditelji trebali proći roditeljsko savjetovanje, da se definira pojam manipulativnog roditelja i osigura mehanizam žurnog prekida takvog ponašanja i sankcioniranja. Vezano za otuđeno dijete od jednog roditelja predlaže se da se oba roditelja i dijete uključe u savjetovanje.Javna rasprava povodom izrade nacrta prijedloga novog zakona  započela je 21. rujna i završava 11. studenog.