Dnevne novosti

U Kataloniji 80.000 prosvjednika protiv španjolskog pravosuđa

14.11.2016 07:25 BARCELONA, 13. studenoga 2016. (Hina/afp) - Oko 80.000 ljudi u Barceloni je u nedjelju iskazalo potporu katalonskom političkom vodstvu kojem prijete sudski procesi zbog akcija u smjeru neovisnosti te bogate španjolske pokrajine čemu se protive vlasti u Madridu, objavila je policija.
Prosvjedi su prvenstveno zamišljeni kao potpora bivšem pokrajinskom predsjedniku Katalonije Arturu Masu te predsjednici pokrajinskog parlamenta Carme Forcadell.U studenome 2014., oni su proveli simboličan, savjetodavni referendum o neovisnosti te bogate sjeveroistočne pokrajine u znak prosvjeda protiv središnje vlade i ustavnog suda Španjolske koji je referendum proglasio nezakonitim. Prema ustavu iz 1978. kada je u Španjolsku uvedena demokracija referendumi se mogu organizirati jedino na razini čitave zemlje. Arturu Masu sudit će se za "građanski  neposluh" i prijeti mu kazna desetgodišnje zabrane obnašanja javne dužnosti.

Katalonci imaju višestoljetnu vlastitu kulturu, jezik, identitet. Težnje za proglašenjem neovisnosti od Španjolske motivirane su i recesijom zbog čega je u Kataloniji koja ima visok udjel u BDP-u cijele Španjolske jačalo nezadovoljstvo zbog slanja novca u Madrid kojim se  financiraju siromašne pokrajine. Zbog odbijanja Madrida da dopusti referendum o neovisnosti, katalonsko vodstvo odlučilo se za jednostrani proces koji treba voditi proglašenju katalonske republike. U rezoluciji prihvaćenoj prije godinu dana, zastupnici pokrajinskog parlamenta, u kojem zagovornici neovisnosti imaju apsolutnu većinu od rujna 2015., izjasnili su se da neće poštivati španjolske institucije. Carles Puigdemont, sadašnji predsjednik Katalonije, obećao je referendum o otcjepljenju u rujnu 2017., bez obzira slagao se Madrid s time Madrid ili ne te da će proglasiti neovisnost ako građani Katalonije tako odluče.