Dnevne novosti

Plenković: Očekujem punu potporu parlamentarne većine poreznoj reformi

15.11.2016 07:35 ZAGREB, 14. studenoga 2016. (Hina), Premijer Andrej Plenković očekuje punu potporu parlamentarne većine poreznoj reformi odnosno izmjenama 15 zakona koje, kako je istaknuo u ponedjeljak nakon sastanka saborskog Kluba HDZ-a, drži bitnom velikom reformom i uvodom u daljnje aktivnosti, u kontekstu ukupne ekonomske politike Vlade za 2017. godinu. 
Novinare je zanimalo postoji li suglasje partnera u vlasti, HDZ-a i Mosta, oko svih parametara porezne reforme o kojoj će se sutra raspravljati u Saboru, a Plenković  naglašava da je paket zakona usvojen „zajedničkim stavom i zajedničkim izglasavanjem članova Vlade, uključujući i kolege Mosta“. „Ministar (Goran) Marić je danas još jednom predstavio cjelovitu reformu na (saborskom) Odboru za financije gdje je dobio potporu i zastupnika HDZ-a i Mosta. Koliko mi je poznato, samo je jedan zastupnik, SDP-a, bio suzdržan.

Dakle, vidite da se širi konsenzus“, rekao je hrvatski premijer. Ističe da je, kada se gleda supstancu, samo zakon o PDV-u doživio modifikacije u odnosu na izvorno predstavljanje na prvoj Vladinoj sjednici, te kako "cjelina reforme ispunjava tri cilja – veći dohodak građanima, rasterećenje poduzetnika i održivost državnog proračuna i općenito javnih financija“, „Tako da je ova faza porezne reforme zaokružena. Očekujem kvalitetnu raspravu u Saboru i u konačnici punu potporu parlamentarne većine ovom paketu zakona koji je po meni, jedna bitna velika reforma, uvod u daljnje aktivnosti u kontekstu ukupne ekonomske politike Vlade za 2017.“, rekao je Plenković. 

Kad je riječ o tzv. poreznom USKOK-u, koji je sada samostalna služba u okviru Ministarstva financija, premijer najavljuje kako bi ubuduće bio dio Porezne uprave. „Na taj način, mislimo da će biti još manje podložan bilo kakvim političkim utjecajima i manipulacijama u  odnosu na aktualno stanje gdje je ta služba izravno podređena ministru, politički imenovanoj osobi“, objasnio je Plenković.  

Takvo rješenje „osigurava punu neovisnost i još veću profesionalnost tog segmenta rada Porezne uprave“, dodao je. Na novinarsko pitanje je li taj prijedlog usuglašen s Mostom, ponovio je da su članovi Vlade iz Mosta glasali za prijedloge izmjena zakona. „ Saborska rasprava nosi sa sobom nosi sve proceduralne mogućnosti koje Poslovnik pruža, ali čini mi se da je ovo rješenje kvalitetno i omogućava vrlo jasnu i snažnu poziciju tog segmenta Porezne uprave“, rekao je Plenković. 

Na primjedbu novinara da Most i dalje inzistira na smanjenu dužnosničkih plaća, koje bi temeljem izmjena 'poreznih' zakona mogle biti povećane, premijer Plenković je kazao kako je svoj precizan stav rekao prošli tjedan i da je „ta priča, što se Vlade i HDZ-a tiče, jasna i završena“. Premijer je prošli tjedan na tu temu rekao kako je riječ o populizmu i demagogiji. Upitan smatra li da je čelnik SDP-a, saborski zastupnik Zoran Milanović u sukobu interesa s obzirom na to da je osnovao tvrtku za savjetovanje, Plenković je kazao kako ne zna jer nema dovoljno saznanja. „Ali mi je drago ako će se baviti europskim temama i savjetovati, primjerice, o europskoj politici u odnosu na izbornu kampanju, to je jedan veliki iskorak naprijed.

HDZ će biti suzdržan o SNS-u na sastanku EPP-a

Na upit novinara Plenković je potvrdio je da će HDZ sutra na sastanku političke skupštine Europske pučke stranke (EPP) biti suzdržan prilikom glasovanja o dodjeljivanju statusa pridružene članice Srpskoj naprednoj stranci (SNS). „Mi smatramo da SNS, kao vodeća stranka u vladi Republike Srbije i općenito glavna parlamentarna stranka treba u procesu koji će uslijediti, ispuniti obveze koje se tiču onih otvorenih pitanja koja su vezana uz Poglavlje 23 odnosno Pravosuđe i temeljena prava.

A ona se odnose i na dobrosusjedske odnose, na rješavanje niza pitanja povezanih uz procesuiranje ratnih zločina, rješavanje pitanja koja se odnose na zaštitu manjina, zakon o hibridnoj regionalnoj jurisdikciji, a koja su na određeni način još otvorena u kontekstu odnosa između Hrvatske i Srbije“, kazao je Plenković. Smatra da se takvim stavom kreira jednu platformu koju će Vlada predvođena HDZ-om iskoristiti u pristupu dugoročnom rješavanju pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i Srbije proteklih dvadeset i nešto godina.