Dnevne novosti

Obersnel: Zbog porezne reforme, gradski prihodi manji oko 20 milijuna kuna

30.11.2016 07:15 RIJEKA, 29. studenoga 2016. (Hina), Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u utorak na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća kako se procjenjuje da će se zbog porezne reforme i smanjenja poreza na dohodak na gradske prihode prihodi smanjiti oko 20 milijuna, ali, dodao je, najavljeno je da će se manjak nadoknaditi iz državnog proračuna.
 U vezi s procijenjenim učinkom porezne reforme na gradski proračun Obersnel je rekao vijećnicima kako je obećano da će se manjak nadoknaditi iz državnog proračuna te kako ima naznaka da će se stanje normalizirati 2018. godine najavljenim porezom na nekretnine i drugim elementima porezne reforme. Smatra da se nije smjelo ulaziti u to bez analize učinaka na jedinice lokalne samouprave jer građanima prijeti smanjenje standarda. "Ulazimo u neizvjesnu godinu za planiranje proračuna i vrlo izvjesno smanjenje prihoda", rekao je.

Direktor "Čistoće" dat će ostavku zbog isplate otpremnina za prijelaz u druge gradske tvrtke

Odgovarajući na pitanja vijećnika, rekao je i da će direktor komunalnog društva "Čistoće" Bojan Jurdana na sljedećoj sjednici skupštine društva dati ostavku zbog isplate otpremnina radnicima koji prelaze u nove gradske tvrtke "Poslovni sustavi" i "Rijeka plus".

Jurdana je to odlučio nakon razgovora s gradonačelnikom Obersnelom. Na sjednici skupštine društva bit će imenovan obnašatelj dužnosti direktora, nakon čega će biti raspisan natječaj za izbor novog direktora. Ujedno će se, rekao je Obersnel, sagledati mogućnosti rješenja situacije u kojoj se našla "Čistoća" jer je dijelu radnika koji prelaze u nove tvrtke isplaćen novac, a drugima nije.

Kako je objasnio Obersnel, gradska uprava je zbog racionalizacije odlučila da se utemelji tvrtka "Poslovni sustavi", koja bi preuzela administrativne i srodne poslove od komunalnih i drugih društava, te tvrtka "Rijeka plus" u koju bi ušle komercijalne djelatnosti komunalnih tvrtaka. U te bi tvrtke iz drugih gradskih poduzeća prešao dio radnika.

Direktor Jurdana odobrio je isplatu radnicima koji odlaze na nova radna mjesta od 3000 do 30.000 kuna s obrazloženjem da je riječ o nagradama za višegodišnji rad u "Čistoći" i želji da se izbjegne otpor radnika prema prijelazu u drugu tvrtku. Obersnel je rekao kako za otpremnine nema razloga s obzirom na to da radnici prelaze u drugu tvrtku istog vlasnika.