Dnevne novosti

Bunjac pozvao vladajuće da poštuju odluke prethodnih vlada

01.12.2016 07:15 ZAGREB, 30. studenoga 2016. (Hina), Saborski zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac osvrnuo se u srijedu na obećanu povišicu plaće za šest posto, prozivajući Vladu zbog nevjerodostojnosti te poručujući vladajućima kako bi trebali poštivati odluke prethodnih Vlada kao dio kulture političkog života.
"Ja mislim da bi nekakva osnovna kultura političkog života trebala ići za time da se svaki potpisani ugovor poštuje. I izvolite poštivati ono što ste potpisali, a ako ne, onda isto tako budite spremni snositi sve posljedice koje će iz toga proizaći, a nemojte prebacivati odgovornost na nekog drugoga", poručio je Bunjac nakon stanke u Saboru.

Vlada je, podsjetio je, potpisala Sporazum sa zaposlenim u državnim službama 2006. godine kojim se njima jamčila povišica od 6 posto tijekom tri naredne godine. "Međutim, iako je u početku plaća povećana za 6 posto već 2009. godine Vlada je osnovicu vratila na staro da bi nakon toga aneksom ugovora obećala da će ta plaća biti, dakle uvećana automatizmom onoga trenutka kada se BDP bude povećao za 2 posto u dva uzastopna kvartala.

Uvjeti za povišicu plaća stekli su se najkasnije 1. ožujka ove godine, a neki kažu da su se stekli i 1. siječnja. Također potpisano je da će biti postignut paritet s plaćama u privredi, da će plaća osobe koja ima visoku stručnu spremu iznositi minimalno 95 posto prosječne plaće u gospodarstvu", naveo je Bunjac.

Uvjeti za ispunjenje potpisanoga stekli su se no, kaže, plaće nisu povećane. "I sada se imamo pravo opravdano upitati što Vlada misli učiniti s tim ugovorom. Jer kao što smo vidjeli posljednjih dana već su krenule prve privatne tužbe učitelja, a najavljuje se također da će ići i tužbe policajaca.

To će konkretno značiti da će Vlada morati ne samo isplatiti sve obaveze po ovom ugovoru, nego da će ih morati isplatiti uvećane za troškove postupka kao i za kamate. Ja bih htio pitati Vladu koja je svoj mandat dobila temeljem parole vjerodostojnost kako može se pozivati na nekakvu pravičnost ako ne poštuje ugovore koje su potpisale prethodne Vlade, a što je najvažnije od Vlade koje su dolazile iz istih stranaka koje i sada čine Vladu", rekao je.Vlada bi, kaže, trebala biti primjer i uzor svim građanima, no aktualna Vlada to nije.