Dnevne novosti

Sabor u drugom čitanju o izmjenama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak

01.12.2016 07:45 SABOR 2

ZAGREB, 30. studenoga 2016. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja sjednicu objedinjenom raspravom o izmjenama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak u drugom čitanju, dva od ukupno 16 zakonskih prijedloga u sklopu cjelovite porezne reforme.
U sustavu doprinosa najveća je novina uvođenje obveze plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i na drugi dohodak, ali po upola sniženim stopama (mirovinski 10 posto i zdravstveni 7,5 posto). Predlaže se i smanjenje razlike između minimalne plaće i najniže osnovice te ukidanje iznimaka od plaćanja doprinosa, primjerice kod autorskih prava, za isporučena umjetnička djela ili primitke umirovljenika.

Glavne promjene kod poreza na dohodak su predloženo smanjenje stopa poreza s 25 na 24 i sa 40 na 36 posto, uz povećanje osobnog odbitka, koji bi bio na jedinstvenoj razini od 3.800 kuna za sve. Slijedom saborske rasprave u prvom čitanju, kod izmjena Zakon o porezu na dohodak predlaže se uvećani osobni odbitak od 3.750 kuna za osobe koje primaju osobnu invalidninu, a cenzus za limit za uzdržavanog člana povećava se s 12.500 na 15 tisuća kuna, s time da u cenzus ne ulaze darovanja u novcu i dobrima.