Dnevne novosti

Hrvatska zajednica županija za decentralizaciju unutar postojećeg sustava

15.12.2016 07:35 ZAGREB, 14. prosinca 2016. (Hina), Hrvatska zajednica županija poručila je u srijedu sa svoje posljednje ovogodišnje sjednice da će se i dalje zalagat za decentralizaciju Hrvatske unutar postojećeg županijskog sustava.
 „Sigurni smo da se decentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava i za to ćemo se zalagati i dalje“ rekao je predsjednik Hrvatska zajednica županija, šibensko-kninski župan Goran Pauk. Na sjednici su bili brojni uzvanici, među njima guverner Donje Austrije Erwin Proll, austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Barićević, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric. 

U programu Vlade je ravnomjeran razvoja svih dijelova Hrvatske, što je posebno važno u kontekstu europskih fondova, istaknula je ministrica Žalac, dodavši da će se više sredstava spustiti na županije i Zagreb. Najavila je i izmjene zakona o regionalnom razvoju, novi zakon o potpomognutim područjima, te novi zakon o otocima koji stoji već dvadeset godina.

Osvrnula se i na druge projekte poput projekta Slavonija vrijedan 2,5 milijarde eura koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Hrvatska zajednica županija je izrazila neslaganje glede Plana gospodarenja otpadom, ali i uvođenja Pravilnika o stažiranju.

Predstavnici Zajednice ove su se godine sastali s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja je županima dala potporu u procesu decentralizacije, rekao je župan Pauk.Austrijski guverner Erwin Proll, koji je inicijator Knjige potpisanih političkih deklaracija pod nazivom „Jaka obnovljena regionalna politika za sve regije nakon 2020. godine“, rekao je da ta inicijativa inzistira na politici za sve regije, dovoljnim financijskim sredstvima za razvoj, europskoj teritorijalnoj suradnji kao ključnom elementu te pristup temeljen na stvarnim situacijama u regijama.