Dnevne novosti

Miščević: Beograd od Zagreba očekuje jasne razloge blokade poglavlja 26

16.12.2016 07:05 BEOGRAD, 15. prosinca 2016. (Hina), Šefica pregovaračkog tima Srbije s EU-om Tanja Miščević izjavila je u četvrtak kako službeni Beograd od Zagreba očekuje jasne odgovore na pitanje zbog čega je  Hrvatska blokirala otvaranje pregovaračkog poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije s EU, ustvrdivši da zahtjevi do danas nisu navedeni.
"Prva stvar koju moramo očekivati od Hrvatske i koju ona mora učiniti jest da službeno, na sastancima radnog tijela koje se bavi poglavljima, predstavi svoje zahtjeve”, izjavila je Miščević.Ona je, kako prenosi agencija Tanjug, istaknula da Zagreb dosad nije rekao postoji li ikakav zahtjev u vezi s poglavljem 26, te da su sve izjave koje prenose mediji samo špekulacije.

Miščević inzistira kako je potrebno da Hrvatska svoje zahtjeve i pitanja "predstavi ne Srbiji, već državama članicama EU-a, da ih Europska komisija prikupi i pošalje našoj strani, kako bismo na njih mogli odgovoriti".Šefica srbijanskog pregovaračkog tima kaže kako "ni pitanja o udžbenicima ili bilo čemu drugome" Beograd do sada nije dobio.

"Za nas je vjerodostojno da hrvatska vlada na sastanku Odbora za proširenje, gdje su predstavnici svih 28 država članica, iznese pitanja i kaže svoje razloge", naglasila je Miščević, komentirajući tvrdnju hrvatske zastupnice Europskog parlamenta Ruže Tomašić da Beograd nije spreman na rješavanje otvorenih pitanja sa Zagrebom na bilateralnoj razini, zbog čega Hrvatska nema drugog rješenja osim blokiranja pregovora Srbije.

"Ako se u nečemu slažem s Tomašić, to je da bilateralna pitanja treba rješavati na bilateralan način, što je najefikasnije", ocijenila je Miščević, inzistirajući da je Srbija i dosad više puta "pokazala spremnost da razgovara". Miščević smatra da je Deklaracija o unaprijeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, koju su u lipnju potpisali premijer Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović "ozbiljan dokument" i "odličan temelj za sva pitanja koja se danas spominju"."Mi smo izrazili spremnost raditi dalje na provođenju Deklaracije, međutim iz Hrvatske nema odgovora", poručila je Miščević.

Srbija je u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u još dva poglavlja, 5 Javne nabave i 25 Znanost i istraživanje, otvorivši tako ukupno šest poglavlja dosad.Beograd je očekivao da će otvoriti pregovore u još jednom poglavlju - 26 Obrazovanje i kultura, ali zemlje članice o tome još nisu postigle suglasnost, a rezerve su imale Hrvatska i Bugarska. Srbijanski premijer Vučić  dan kasnije je ustvrdio da se otvaranju poglavlja 26 protivi samo Hrvatska.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je na sjednici vlade kazao da je Hrvatska dala privolu za otvaranje poglavlja 5 i 25, ali je zadržala rezervu o poglavlja 26 jer koje se odnosi na obrazovanje i kulturu "jer Hrvatska ima određena očekivanja koje Srbija i njezina vlast trebaju ispuniti kada je riječ o pravima hrvatske nacionalne manjine, osobito u pogledu obrazovanja, i to u kontekstu i osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika. ...Mi smatramo da uz jedan prilično jednostavan i konkretan angažman Srbija može poslati odgovarajući signal i tada će se ispuniti pretpostavke i za otvaranje tog poglavlja", istaknuo je Plenković.