Dnevne novosti

HGK se uključila u projekt ugradnje dizala u stambenim zgradama

16.01.2017 07:25 ZAGREB, 15. siječnja 2017. (Hina), Na inicijativu Koordinacijskog odbora društava i udruga umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma, Hrvatska gospodarska komora (HGK) se, s Hrvatskom udrugom za dizala, uključila u projekt ugradnje osobnih dizala u višestambene zgrade visine četiri do pet katova uz korištenje sredstava iz EU fondova, priopćeno je u nedjelju iz HGK.
Znatan broj stambenih zgrada visine četiri ili pet katova nema osobno dizalo, pa je stanarima otežan pristup do stanova."Prema nekim procjenama, na području Hrvatske postoji oko 8500 stubišta u koja bi se mogla ugraditi osobna dizala. Takva ugradnja bi dodatno zaposlila naše industrijske tvrtke koje se bave proizvodnjom dizala, ali i građevinsku operativu koja bi ih ugrađivala", ističe predsjednik Komore Zagreb Zlatan Froehlich.

Projekt, uz gospodarski, ima i društveni aspekt jer bi se olakšalo obavljanje dnevnih obaveza umirovljenicima, trudnicama i invalidima."Dodatan poticaj jest i mogućnost da za ovakvu vrstu projekta osiguramo približno 80 posto sredstava iz europskih fondova“, naglašava Froehlich.

Problem je, ističu u HGK, prepoznala i Europska komisija koja je usvojila Preporuku za problem pokretljivosti  i uputila je svim zemljama članicama, na temelju koje je hrvatska Vlada donijela 17. ožujka 2013. Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Pravilnikom su propisani uvjeti za projektiranje nesmetanog pristupa, kretanja, boravka i rada osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti u građevinama javne i poslovne namjene te stambenim građevinama, tako da dostupnost i tim osobama bude na jednakoj razini kao i svima ostalima.

Nositelji pripreme ovog projekta su predsjednik Koordinacijskog odbora društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske Želimir Manenica, predstavnica RH u Europskom parlamentu Biljana Borzan, predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich te predsjednik Hrvatske udruge za dizala Ivica Belić.