Dnevne novosti

Rusija tvrdi da ispunjava obveze iz Konvencije UN-a o pravima djeteta

19.01.2017 07:10 MOSKVA, 18. siječnja 2017. (Hina), Dječja pravobraniteljica Ruske Federacije Ana Kuznecova ustvrdila je u srijedu, komentirajući presudu Europskog suda za ljudska prava prema tužbi u vezi primjene zakona koji brani građanima SAD-a posvajanje djece iz Rusije, da Rusija ispunjava sve obveze iz Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.
Taj je sud presudio da Moskva krši niz odredaba Europske konvencije o ljudskim pravima, prema seriji tužbi povezanih sa "zakonom Dime Jakovljeva" koji građanima SAD-a zabranjuje posvajanje ruske djece."Ruska Federacija je ratifikacijom Konvencije UN-a o pravima djeteta preuzela međunarodne obveze koje savjesno i u punoj mjeri primjenjuje", izjavila je Kuznecova.Od 1. siječnja u Rusiji je na snazi takozvani "zakon Dime Jakovljeva", koji građanima SAD-a brani posvajanje djece, građana Ruske Federacije. 

Ruska strana tumači da je zakon donesen nakon nekoliko eklatantnih slučajevima zlostavljanja kojima su kod američkih posvojitelja bila izložena djeca iz Rusije. Ime je dobio po dječaku Dimi Jakovljevu, koji je 2008. godine umro nakon što ga je njegov posvojitelj ostavio cijeli dan zatvorenog u automobilu na vrućini.

Europski sud za ljudska prava odlučio je da je Rusija dužna platiti svakom tužitelju po tri tisuće eura na ime moralne štete i 600 dolara za troškove i izdatke suđenja, s izuzetkom dvaju podnositelja tužbe čiji odvjetnik je djelovao pro bono. Rusko ministarstvo pravosuđa najavilo je žalbu, uz napomenu da se Rusija nije dužna povinovati presudama međunarodnih sudova, ako one nisu u skladu s ruskim Ustavom, pri čemu provjeru usklađenosti provodi ruski Ustavni sud.