Dnevne novosti

Sabor u srijedu o prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji

25.01.2017 07:45 OBITELJ 2

ZAGREB, 24. siječnja 2017. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kojim se propisuje katalog prava žrtava nasilja u obitelji kako bi se ojačala njihova pozicija tijekom postupka, omogućilo im se aktivno sudjelovanje u procesu te spriječila njihova traumatizacija i sekundarna viktimizacija.

Zakonska novina je i obveza zdravstvenih radnika, kao i djelatnika u ustanovama socijalne skrbi, odgojno-obrazovnih i vjerskih ustanovama, humanitarnih organizacija ili organizacija civilnog društva da prijave uočeno počinjenje nasilja u obitelji za koje su saznali tijekom obavljanja svojih poslova. 

Predviđeno je i osnivanje Povjerenstva za praćenje i unaprjeđenje rada tijela kaznenog i prekršajnog postupka te izvršavanja sankcija vezanih za zaštitu od nasilja u obitelji, koje će se osnovati pri Ministarstvu pravosuđa. Povjerenstvo će imati zadaću na temelju prikupljenih izvješća nadležnih tijela i drugih potrebnih podataka izrađivati godišnje izvješće o primjeni zakona te podnošenje izvješća Ministarstvu pravosuđa.