Dnevne novosti

Upravno vijeće dubrovačke Lučke uprave tužbom protiv rješenja ministarstva o terminalu za kruzere

31.01.2017 07:20 DUBROVNIK, 30. siječnja 2017. (Hina), Upravno vijeće dubrovačke Lučke uprave donijelo je u ponedjeljak na sjednici odluku o pokretanju tužbe Upravnom sudu protiv rješenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim se poništila odluka tog vijeća o raskidu predugovora s koncesionarom Terminala za kruzere u luci Gružu, tvrtkom Dubrovnik International Cruise Port Investmentom.
 Kako se navodi u izvješću sa sjednice, na današnjoj sjednici Upravnog vijeća raspravljalo se o rješenju kojim je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u upravnom postupku poništilo odluke tog vijeća donesene na 98. sjednici održanoj 20. srpnja 2016. "Većina članova Upravnog vijeća izrazila je neslaganje s dostavljenim rješenjem pa je u interesu zaštite prava i interesa dubrovačke Lučke uprave donijela odluku o pokretanju sudskog spora na Upravnom sudu", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Upravnog vijeća Žarko Koboević, koji ističe kako mu je žao što u uputi o pravnom lijeku na rješenje mjerodavnog ministarstva nije dopuštena žalba, nego samo tužba na Upravnom sudu.

Inače, na zatvorenom dijelu sjednice u prošli četvrtak Vlada je među ostalim smijenila i dio članova Upravnog vijeća dubrovačke Lučke uprave, a Koboević je u priopćenju naveo i kako će novi članovi preuzeti dužnost nakon stupanja na snagu rješenja o razrješenju starih i rješenja o imenovanju novih predsjednika i članova Upravnog vijeća objavom u Narodnim novinama. U četvrtak je razriješen dosadašnji predsjednik Žarko Koboević te članovi Željan Matić, Jelka Musladin, Nina Perko i Nikola Beusan. Novim predsjednikom Upravnog vijeća dubrovačke Lučke uprave imenovan je Kristijan Pavić, a članovima Marko Potrebica, Jelka Musladin, Baldo Tomašević i Sven Jesenković.

Osim njih, u Upravnom vijeću su i direktor Luke Dubrovnik Božidar Memed kao predstavnik koncesionara te Andro Vlahušić kao predstavnik Grada Dubrovnika. Upravno vijeće dubrovačke Lučke uprave predugovor o Terminalu u Gružu raskinulo je jer do 15. srpnja prošle godine nije usklađen tekst glavnog ugovora, čime je aktiviran članak 2.5 aneksa predugovora koji predviđa raskidanje bez obveza ijednoj strani. Rok za usklađivanje teksta ugovora bio je najprije u travnju prošle godine, a nakon odobrenoga prvog produljenja roka, koncesionar Dubrovnik International Cruise Port Investment, čiji su osnivači Global Ports Holding i Bouygues Batiment International, tražio je novu odgodu do 1. studenoga koja nije odobrena.  

Tadašnji, i sadašnji ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je svojedobno kako je predugovor raskinut među ostalim i zato što su iz Dubrovnik International Cruise Port Investmenta tražili državna jamstva za projekt terminala, što je bilo suprotno uvjetima natječaja o koncesiji, te što su predlagali povećanje cijene lučke naknade po putniku, što također nije bilo u skladu s natječajem.