Dnevne novosti

Cvitan: U veljači regionalna tužiteljstva i o optužnicama protiv branitelja

01.02.2017 07:45 POTPIS

ZAGREB, 31. siječnja 2017. (Hina), Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u utorak je najavio da će sredinom veljače biti održan sastanak regionalnih tužiteljstava na kojem bi se trebalo razgovarati i o optužnicama protiv hrvatskih branitelja.

"Razgovarat ćemo o kriterijima, razmjeni podataka i tome kako ubrzati proces. Hrvatska štiti svoje nacionalne interese i htjeli bismo da sve postupke, bez obzira gdje se vode, u Srbiji ili BIH, protiv naših državljana, naših generala, da te kaznene prijave preuzme Državno odvjetništvu RH, pa da donesemo valjane odluke bez ikakvih skrivača", rekao je Cvitan nakon sjednice saborskog Odbora za pravosuđe.

Generali u nemogućoj situaciji

Hrvatski su generali u nemogućoj situaciji jer ne znaju mogu li izaći izvan zemlje na osnovu kaznenih prijava koje su vrlo upitne, posebno kada se gledaju izvori, kazao je Cvitan nakon što je na sjednici podnio izvješće o radu DORH-a za 2015.Protiv hrvatskih branitelja, dodao je, optužnice je podiglo nepostojeće tužilaštvo JNA, tužilaštvo nepostojeće vojske i nepostojeće države Jugoslavije. "Mi ne raspolažemo i ne znamo za što su optuženi, ne znaju ni oni, a izloženi su mogućnosti da ih netko uhiti", pojasnio je Cvitan.

Podnoseći izvješće Odboru požalio se na loše prostorne uvjete za rad USKOK-a. "Ne govorim o nekim raskošnim prostorima, ali dva zamjenika u sobi od 12 kvadrata jedan drugog ometaju, obavljaju telefonske razgovore... stvaraju se nemogući uvjeti za rad", rekao je.

USKOK je, tvrdi Cvitan, "po onome što vrijedi perjanica u regiji i Europi specijaliziranih državnih odvjetništava". Međutim, u organizacijskom smislu USKOK zaostaje iza svih specijaliziranih državnih odvjetništava u regiji. "Ispred nas su, što je zapravo poražavajuće, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora i Albanija. To nije dobro", poručio je Cvitan.

Zamjerke izvješću

Goran Aleksić (SNAGA) u raspravi o izvješću zamjerio je što nisu u prvi plan Državnog odvjetništva stavljene kaznene prijave protiv bivšeg guvernera Željka Rohatinskog, sadašnjeg Borisa Vujčića i osam banaka, koje su podnesene prije godinu i pol dana, a udruga Franak je već slala i požurnice.

"Banke ne posluju zakonito jer institucije ne rade svoj posao", ustvrdio je Aleksić. Cvitan mu je odgovorio kako je riječ o složenoj problematici. "Očekujem da bi za desetak dana mogli dobiti našu odluku što će biti", odgovorio je. Potpredsjednica Odbora HDZ-ova Marija Jelkovac zamjerila je Cvitanovom izvješću da je dio koji pokazuje upravne sporove i predmete vrlo štur, te ustvrdila kako se još uvijek ne rješavaju dovoljno brzo i efikasno postupci vezani za ratne zločine u Hrvatskoj.

"Ni ja nisam zadovoljan brzinom rješavanja zločina. Protek vremena jako je velik i teško je doći do dokaza. Idemo samo u onim predmetima gdje zaista postoji osnovana sumnja, a i u tim postupcima uspješnost je bitno manja" rekao je Cvitan.

U Izvješću za 2015. navodi se visok stupanj ažurnosti, efikasnosti i kvalitete u radu, ali i problemi poput kratkih rokova za istrage, nedostatka prostora za rad te zastarjele opreme. Odbora za pravosuđe DORH-ovo je izvješće za 2015. sa 7 glasova "za" i 3 "suzdržana" tek primio na znanje, a prijedlog da se glasa o takvom zaključku iznijela je Jelkovac.

Ni iz trećeg pokušaja ništa od kandidata za DSV i DOV

Odbor za pravosuđe niti iz trećeg pokušaja nije uspio predložiti kandidate za članove Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) iz reda zastupnika, pa je na prijedlog Jelkovac ta točka skinuta sa dnevnog reda. "Ovo je jubilarni treći put, pa jednom ćemo valjda. Ako se ne možete dogovoriti vi i Most, dajte trećim partnerima", poručio je predsjednik Odbora Arsen Bauk. Sabor u ta dva vijeća imenuje po dva zastupnika, iz oporbe i vlasti. Oporba u DSV predlaže Orsata Miljenića, a u DOV Peđu Grbina.