Dnevne novosti

Jelkovac ocijenila tajming zamrzavanja mandata Milanovića "skandaloznim"

09.02.2017 07:25 ZAGREB, 8. veljače 2017. (Hina), Zastupnica HDZ-a Marija Jelkovac ocijenila je "skandaloznim" zahtjev bivšeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o zamrzavanju mandata tek od 1. ožujka 2017., izazvavši u večernjem dijelu rasprave o izvješću saborskog Mnadatno-imunitetnog povjerestva oštru reakciju SDP-a.
"Ljudi moji je li to moguće da smo i to dočekali. Zastupnik Milanović je bio u sabornici na dan konstituiranja kada je polagao prisegu i poslije više nijednom", kazala je Jelkovac, dodavši da je bilo za očekivati, ako je znao da neće dolaziti i sudjelovati u radu Sabora, da je stavio mandat u mirovanje od kraja listopada.

"Danas je početak veljače, znači još očekuje plaću za veljaču. Je li to moralno? Za mene je to sklandalozno jer je već 14. listopada znao da neće dolaziti", rekla je Jelkovac. Odgovorio joj je Gordan Maras (SDP) utvrdivši da je to praksa HDZ-a, čiji se bivši predsjednik Tomislav Karamarko, kako tvrdi, pojavio u Saboru tri puta u četiri godine. "Tada vam to nije smetalo. Ako sada prigovarate, trebali ste prigovarati i Karamarku", rekao je.J

elkovac je uzvratila da je njezin stav isti bez obzira je li riječ o Milanoviću ili Karamarku.Sabina Glasovac (SDP) nadovezala se da se protivi praksi da onaj tko ne dolazi na posao dobiva plaću, ali i ustvrdila da bi HDZ zadnji trebao postavljati to pitanje. "Bolje bi vam pristajali stihovi 'što je meni ovo trebalo'. Vi iz HDZ-a bi zadnji trebali postavljati pitanje koliko je odgovorno i neodgovorno primati plaću, a ne dolazati na posao".U obranu Milanovića stao je i Saša Đujić (SDP) pozvavši HDZ da "prvo pomete ispred svojih vrata".

"Milanović je najavio da će otiči i otišao. Karamarko je u četiri godine bio sedam puta, govorio tri puta. Tada vam to nije smetalo," rekao je Đujić ocijenivši da zbog čestog spominjanja očito HDZ-u Milanović nedostaje."Čovjek je 10 godina bio u javnom životu, mislim da je dovoljno dao za ovu zemlju i dovoljno se naradio za ovu zemlju," ustvrdio je Tomislav Saucha (SDP), pozvavši zastupnike da imaju malo poštovanja.

Nenad Stazić (SDP) ocijenio je da nema ničeg nižeg nego izvješće MIP iskorištavati za politikantske rasprave. "U Ustavu piše da zastupnici nemaju imperativni mandat. Zastupnik može biti izabran i nikada u četiri godine ne doći na sjednicu, ne reći ni jednu  riječ i vi nemajte pravo prigovarati", rekao je Stazić. Naglasio je da se tek u ovom sazivu Sabora počelo raspravljati o izvješćima MIP-a što ranije nikada nije bila praksa, ocijenivši to lošim presedanom, te pozvao sve zastupnike da to ne rade i ne koriste za političku borbu.

Osim o zamrzavanju mandata Zorana Milanovića, MIP je podnio izvješće i o odbijanju zahtjeva za skidanjem imuniteta Nikoli Grmoji (Most), te Mari Kristiću (Most).Sabor sjednicu nastavlja sutra.