Dnevne novosti

Trump nazvao sudove "jako političnima"

09.02.2017 07:05 WASHINGTON, 8. veljače 2017. (Hina/Reuters), Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu, dan nakon što je prizivni sud počeo razmatrati njegovu zabrana ulaska u SAD državljanima sedmero većinski muslimanskih zemalja, pojačao svoju kritiku američkog pravosudnog sustava, istaknuvši kako se čini da su sudovi "jako politični". 
Tročlani odbor sudaca prizivnog suda u San Franciscu u utorak je razmatrao argumente za i protiv privremene blokade Trumpove zabrane koju je donio sud u Seattleu. Očekuje se da će prizivni sud svoju odluku objaviti najkasnije u srijedu. "Ne želim nazivati sud pristranim", rekao je Trump pred nekoliko stotina šefova policija i šerifa velikih gradova na susretu u Washingtonu."Pa ih neću nazvati pristranima. I zasad nemamo nikakvu presudu. No sudovi se čine tako političnima. A bilo bi toliko dobro za naš pravosudni sustav ako bi oni mogli pročitati izjavu i učiniti što treba", dodao je, te zaključio da je "danas tužan dan" i da postoji rizik za američku sigurnost. 

Trumpova uredba je 27. siječnja na 90 dana zabranila ulazak u SAD državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Jemena, Sirije i Sudana, te 120 dana svim izbjeglicama, osim onih iz Sirije, kojima je ulaz zabranjen na neodređeno. Naglasio je tada da je njegova uredba donešena "za sigurnost naše države, sigurnost naših građana". Prizivni sud mora odlučiti je li Trump djelovao unutar svojih ovlasti ili je njegov čin diskriminacija muslimana. Procjenjivat će se je li njegova zabrana ciljala na ljude zbog njihove religije. 

"Ako ti suci žele, po mom mišljenju, pomoći sudu po pitanju poštovanja suda, učinit će što trebaju", rekao je republikanski predsjednik. Trump je prošlog tjedna suca koji je donio privremenu blokadu njegove zabrane nazvao "takozvanim sucem", a prošle je godine oštro napao suca koji je predsjedavao slučajem koji se ticao jednog od njegovih poslova. U srijedu je na svom Twitter profilu napisao: "Ako SAD ne dobije ovaj slučaj, što bi očito trebao, nikad nećemo imati sigurnost i zaštitu koju zaslužujemo. Politika!".