Dnevne novosti

Stranačke financije: SDAH među prvima objavila izvješće za 2016.

15.02.2017 07:10 ZAGREB, 14. veljače 2017. (Hina), Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH) jedna je od prvih političkih stranaka koja je ispunila zakonsku obvezu i javno objavila godišnji financijski izvještaj za prošlu godinu, koji pokazuje da je 2016. završila u 'plusu' od 35 tisuća kuna.
U iduća dva tjedna, najkasnije do 1. ožujka sve političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju objaviti te Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) i Državnom uredu za reviziju dostaviti godišnje financijske izvještaje za prošlu godinu. Izvješća do sada nije objavila ni jedan veća, odnosno parlamentarna stranka, a za pretpostaviti je da će, kao i ranijih godina, to učiniti 'pet do 12', dakle zadnjih dana propisanog roka. 

SDAH, koja nije parlamentarna stranka, prošlu je godinu zaključila s viškom od 35 tisuća kuna, koliko naime iznosi razlika prihoda (nešto manje od 250 tisuća kuna) i rashoda (215 tisuća kuna). Iznos koji je stranka kroz godinu dobila od donatora je skromnih 5000 kuna, a dobila ih je od svog predsjednika Mirsada Srebrenikovića. Skroman je i prihod od članarina - oko 4000 kuna ili 1,6 posto prihoda.

Stranka nema zaposlenih. Stranke, nezavisni zastupnici i vijećnici godišnje financijske izvještaje DIP-u i Reviziji trebaju predati u papirnatom obliku, a moraju sadržavati izvještaje o prihodima i rashodima, bilješke odnosno detaljnu razradu podataka iz bilance, godišnji program rada i financijski plan, te izvješće o donacijama koje su dobili u prošloj godini.