Dnevne novosti

Šprlje: Pravosudni sustav lani učinkovitiji nego 2015.

16.02.2017 07:45 SPISI

ZAGREB, 15. veljače 2017. (Hina), Pravosudni sustav lani je bio učinkovitiji u odnosu na 2015. godinu, unatoč smanjenim proračunskim sredstvima riješen je veći broj predmeta, smanjen je broj neriješenih predmeta za devet posto, kao i trajanje sudskih postupaka, izvijestio je u srijedu ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Ostvaren je solidan rezultat zahvaljujući radu svih zaposlenih u pravosudnom sustavu. Na tome ćemo inzistirati i ubuduće kako bismo postigli učinkovitost na razini prosjeka zemalja EU-a, rekao je Šprlje na konferenciji za novinare, istaknuvši kako je u njegovu resoru poboljšana i financijska disciplina. 

Upitan kako Hrvatska sada stoji u odnosu na zemlje EU kada je u pitanju učinkovitost pravosuđa, Šprlje je odgovorio kako smo 5-6 zemlja do začelja poretka.

Ukupno je u 2016. primljeno gotovo 1,3 milijuna predmeta, 45.000 više nego 2015., a lani je i riješeno 50.000 predmeta više nego godinu prije pa je za isto toliko smanjen broj neriješenih predmeta. Prosječno trajanje sudskih postupaka smanjeno je za 12 posto i iznosi 139 dana po spisu. Uz manje novca i sudaca prošle je godine postignuti rezultati oko 10 posto bolji nego 2015., naglasio je Šprlje.

Na svim sudovima riješen je veći broj predmeta, smanjen je broj neriješenih te skraćeno vrijeme trajanja postupaka osim na Visokom upravnom sudu koji jedini lani imao više neriješenih predmeta u odnosu na  2015. i to za gotovo dvostruko, a produljeno je i prosječno vrijeme rješavanja predmeta što je očekivano zbog izmjene nadležnosti, odnosno proširenje djelokruga rada.

Govoreći o financijskim aspektima, Šprlje je pojasnio kako je  za pravosuđe u 2016. utrošeno 35 milijuna kuna manje i unatoč tome riješeni su svi dugovi pravosuđa koji su prosječno godišnje iznosili oko 100 milijuna kuna.Samo Ministarstvo smanjilo je troškove putovanja, smještaja i dnevnica za oko 40 posto, uštedjevši oko 600.000 kuna, napomenuo je ministar i dodao kako je broj zaposlenih približno na istoj razini, odnosno nešto malo smanjen u Ministarstvu pravosuđa.

Upozorio je kako je i dalje ostao problem neprimjerenog smještaja velikih pravosudnih tijela, ponajviše na području Zagreba, Splita i Rijeke čemu će se u predstojećem razdoblju pokloniti posebna pažnja. Dodao je da je u zatvorskom sustavu smanjen broj zatvorenika i bjegova iz zatvora, poboljšani su prostorni uvjeti te povećana sigurnost i ekonomičnost.Što se tiče projekata Ministarstvo je krajem prošle godine iz programa IPA 2012 uspješno ugovorilo pet komponenti u ukupnoj vrijednosti od oko 40 milijuna kuna.

Ministarstvo pravosuđa trenutno u provedbi ima nekoliko projekata ukupne vrijednosti od oko 310 milijuna kuna. Također, tijekom 2017. planira prijaviti projekte od oko 48 milijuna kuna, dok je tijekom 2016. završeno nekoliko projekata u ukupnoj vrijednosti od 140 milijuna kuna, kazao je Šprlje.