Dnevne novosti

Orepić: Ne odustajemo od najavljene reorganizacije policije

02.03.2017 07:25 ZAGREB, 1. ožujka 2017. (Hina), Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić poručio je u srijedu da ne odustaje od najavljene reorganizacije policije u funkcionalnom i teritorijalnom smjeru, te je najavio da neće biti viškova, ali će biti 400 zapovjednih mjesta manje.  
 "Do ciljeva ove reorganizacije došlo se konzultacijom sa strukom i struka je definirala ciljeve i struka će ostvariti te ciljeve. Ja kao ministar samo želim dati čvrstu potporu ukupnoj reorganizaciji koja će se dogoditi u ovoj godini", naglasio je ministar Orepić u Dnevniku HTV-a te opovrgnuo da se odustalo od najavljenog spajanja sadašnjih 20 policijskih uprava u pet velikih.

Novinarka je rekla da je odluka o odustajanju od teritorijalnog preustroja prošloga tjedna priopćena načelnicima policijskih uprava, a zatim i predstavnicima reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u.   

Ministar je istaknuo da je odustajanje potpuno pogrešna riječ u ovom trenutku i da se ne radi ni o kakvom odustajanju. Poručio je da će se reorganizacija dogoditi u dvije faze, a prva ide u prvoj polovici godine."Znači, interventno ćemo reorganizirati kriminalističku policiju i Upravu za posebne poslove sigurnosti kao i međunarodne poslove. A u drugoj fazi sve ostalo. Prvog siječnja sljedeće godine težiti ćemo da svaki djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova dobije novo rješenje u skladu s novom reorganizacijom. I to su ciljevi koje smo stavili pred sebe. Imamo potporu premijera, imamo potporu šire i stručne i političke javnosti i ja vjerujem da ćemo ostvariti taj cilj", istaknuo je Orepić.

Na pitanje kakva je poruka sustavu da reorganizaciju rade kadrovi koji se otprilike rotiraju na čelnim mjestima u policijskim upravama već 15-ak godina a da su možda mladi, školovani ljudi u drugom planu, Orepić je rekao da je jedan od ciljeva reorganizacije niže razine osigurati protočnost kadrova.    

"To ćemo osigurati, budite uvjereni, promjenom određenih pravilnika i tako dalje. I evo, jedan detalj također - da u ovoj godini istječu svi mandati svim načelnicima policijskih uprava i policijskih postaja, tako da neće biti nikakvih političkih smjena nego jednostavno to će se dogoditi jednim prirodnim tijekom odnosno tijekom koji stručna struktura postavi kao dinamiku u reorganizaciji", rekao je.

"Vjerujem da ćemo dobiti jednu funkcionalnu policiju na kraju ove godine", poručio je ministar Orepić te istaknuo da od reorganizacije, koja će biti i funkcionalna i teritorijalna, neće odustati. Orepić je rekao da se ne ostaje na sadašnjem teritorijalnom ustroju nego da će se nakon stručnih rasprava doći do formalnog rješenja "koji je zadan čitavim nizom inputa kao što su i želja da budemo dio Schengenskog prostora a imaju tu i izazove koji se odnose na konkretno djelovanje policije i političke inpute".

Opovrgnuo je da se ostaje na 20 policijskih uprava te poručio: "Da li će se nešto formalno zvati uprava ili ne, to je drugi par opanaka". Objašnjavajući što se mijenja kada se govori o funkcionalnom preustroju, ministar Orepić je rekao da se mijenja to da će recimo načelnik policijske uprave morati raditi policijski posao.