Dnevne novosti

SDP predstavio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o poticanju zapošljavanja

07.03.2017 07:38 POTPIS

ZAGREB, 6. ožujka 2017. (Hina), SDP je u ponedjeljak predstavio svoj zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o poticanju zapošljavanja koji, kako tvrde, zbog postavljene dobne granice za pristup mjerama zapošljavanja diskriminira osobe starije od 30 godina.

"Izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja nezaposlenom osobom utvrđena je osoba mlađa od 30 godina, pa se radi o diskriminaciji na temelju dobi. Hrvatska u svom ustavnopravnom poretku, kao i EU u svojim temeljnim aktima, imaju ugrađene mjere koje sprječavaju diskriminaciju osoba na temelju dobi", rekao je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare.

Pravo na naknadu štete od Hrvatske

O takvim mjerama su vrlo ekstenzivno odlučivali i hrvatski i europski sudovi, pa postoji primjer europskog suda koji jasno govori ne samo da je diskriminacija na temelju dobi zabranjena, nego i da svaka osoba podvrgnuta takvoj  diskriminaciji ima pravo na naknadu štete od onoga tko je diskriminira, kaže Grbin. To znači da svaka osoba kojoj zbog dobi neće biti omogućen pristup stručnom usavršavanju bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na naknadu štete od Hrvatske.

"Europski sud je o tome presudio i rekao da domaći sudovi više zbog toga ne trebaju pitati Europski sud radi li se o diskriminaciji već su ovlašteni sami o tome odlučivati i zanemariti onaj propis koji diskriminira", upozorio je Grbin. Incijativu za ocjenu ustavnosti predalo je više od petine zastupnika u Hrvatskom saboru. "Podržala su ga 42 zastupnika -  SDP-a, HNS-a, HSU-a, HSS-a, SDSS-a i neki nezavisni zastupnici", pojasnio je Grbin. 

"Mjere aktivne politike zapošljavanja, koje su startale 1. ožujka, osmišljene su samo zbog lokalnih izbora i želje da se umjetno smanji broj nezaposlenih, a njima HDZ i Most još šire otvaraju vrata Hrvatske kako bi još veći broj mladih potražio radno mjesto izvan Hrvatske", izjavio je SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar rada Mirando Mrsić. Devet Vladinih mjera ne donose ništa novo osim što su povećani iznosi naknada i ide se na ruku poslodavcima.

Po prvi je put omogućeno da se tvrtka bez ijednog zaposlenog može natjecati i dobiti na stručno osposobljavanje dvoje mladih ljudi. Bit stručnog osposobljavanja jest da mladi imaju mentore za ono što će učiti, pa neka mi ministar Tomislav Ćorić objasni kako takva tvrtka može osposobljavati dvoje mladih ljudi, pita Mrsić.

Mjere dizajnirane prema poslodavcima

Od devet Vladinih mjera jedna ima ograničenje dobi, a to je, tvrdi Mrsić, zato što Vlada nije osigurala financijska sredstva u proračunu jer će se većina mlađih od 30 godina financirati sredstvima EU, a stariji se neće financirati jer EU nema problema sa zapošljavanjem starijih. "Vlada mjere dizajnira prema poslodavcima i omogućava trgovačkim lancima da umjesto blagajnica koje rade za 3800 kuna dobiju mlade koji su završili trgovačku školu za 2620 kuna. S druge strane, mjera se otvara i prema gimnazijalcima... Za što će se on stručno osposobljavati ako nema ni struku ni kvalifikaciju", rekao je Mrsić.

SDP-ova Vlada, podsjetio je, ostavila je za sobom program 50+ koji s odnosi na zapošljavanje starijih od 50 godina te se, smatra, trebalo poraditi na tome. Na pitanje o problemu rada nedjeljom Mrsić je rekao kako je tu glavni problem što poslodavci ne plaćaju svoje radnike za to razdoblje kada bi trebali imati povećanu satnicu. Taj problem nijedna vlada niti inspektorat nisu uspjeli riješiti.