Dnevne novosti

Reizbor Donalda Tuska komplicira summit Europske unije

10.03.2017 07:15 BRUXELLES, 9. ožujka (Hina), Malteški premijer Joseph Muscat izjavio je u četvrtak da je izbor predsjednika Europskog vijeća na dnevnom summita EU-a, ali je odbio "nagađati" kako će se ponašati poljska premijerka Beata Szydlo, koja se protivi reizboru Donalda Tuska i koji ima čvrstu potporu svih ostalih čelnika.
 Izbor predsjednika Europskog vijeća prva je točka dnevnog reda summita 28 čelnika EU-a. Dosadašnji predsjednik, bivši poljski premijer Donald Tusk ima veliku podršku svih, osim vlastite zemlje. Uobičajeno je da se predsjednik Europskog vijeća bira konsenzusom iako prema pravilima može biti izabran kvalificiranom većinom. Ovo je dosad nezabilježena situacija da kandidat nema potporu zemlje iz koje dolazi. Postoji zabrinutost da bi to pitanje moglo posve zasjeniti summit koji počinje u četvtak popodne.  

Sastankom Europskog vijeća za vrijeme izbora predsjedavat će premijer Muscat, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu Vijećem EU-a. Nakon što se obavi izbor Muscat prepušta mjesto predsjedavajućeg Donaldu Tusku. "Ne želim spekulirati", odgovorio je Muscat na pitanje što će se dogoditi ako premijerka Szydlo napusti dvoranu.  

"Ne mogu spriječiti nikoga da iznese stajalište svoje vlade i ne mogu reći poljskoj premijerki što će ona reći ili neće reći, ali prema dnevnom redu, odluku treba donijeti danas", rekao je Muscat, odgovarajući na pitanje hoće li biti rasprave o Jaceku Saryusz-Wolskom, kojega poljska vlada predlaže za novog predsjednika Europskog vijeća.  Tuskov dvoipolgodišnji mandat istječe 31. svibnja, a prema ugovoru mandat predsjednika Europskog vijeće može se jednom obnoviti, što bi značilo da će Tusk, bude li izabran, ostati na tom mjestu do 30. studenoga 2019.  Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak ujutro u Bundestagu da bi Tuskov reizbor bio znak stabilnosti za EU.  

"Danas ćemo donijeti odluku o reizboru na novi mandat od dvije i pol godine Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća. Smatram da bi njegov reizbor bio znak stabilnosti za cijelu Europsku uniju", izjavila je Merkel, dodajući da se veseli nastavku suradnje s Tuskom. S druge strane, Poljska najavljuje da će sve učiniti da spriječi Tuskov reizbor.  

"Obavjestiti ćemo naše partnere da će summit biti ugrožen dođe li do glasovanja", rekao je poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski, dajući do znanja da bi se Poljska mogla usprotiviti usvajanju zaključaka, za koje je potreban konsenzus svih članica. Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog u Tusku vidi zakletog neprijatelja, te ga optužuje da radi protiv nacionalnih interesa.    

Glavne teme summita su gospodarska pitanja, zapošljavanje, rast i konkurentost, sigurnost, obrana i migracije. Za vrijeme radne večere razgovarati će se o zapadnom Balkanu. U petak drugi dan summita čelnici 27 zemalja članica (bez Velike Britanije) razgovarati će o pripremi za sastanak na vrhu koji će se 25. ožujka održati u Rimu u povodu proslave 60. obljetnice potpisivanja rimskih ugovora.

Na tom summitu bit će usvojena rimska deklaracija u kojoj će se čelnici osvrnuti na dosadašnja postignuća u europskim integracijama i izjasniti se o budućnosti EU-a nakon izlaska Velike Britanije.