Dnevne novosti

Oslobađanje udruga od pečata neće generirati pravnu nesigurnost

10.03.2017 07:52 ZAGREB, 9. ožujka 2017. (Hina) -  Predložene zakonske izmjene kojima se udruge oslobađaju od obveze da u statutima propisuju izgled pečata, neće generirati nikakvu pravnu nesigurnost već samo olakšati funkcioniranje udruga, istaknuo je u četvrtak u Saboru državni tajnik Ministarstva uprave Mihovil Škarica odgovarajući na kritike zastupnika.
Samo korištenje pečata nije predmetom izmjena Zakona o udrugama i pečat će možda i dalje biti potreban u pravnom prometu tamo gdje se to uvriježilo, pojasnio je Škarica. "Intencija zakona je samo skidanje jedne od mnogih barijera koju statuti moraju imati a koja nije potrebna i ničim ne ugrožava pravni promet".Odgovarajući na kritike Josipa Đakića (HDZ) da će se ukidanjem pečata otvoriti prostor za zloupotrebe, Škarica je napomenuo da za političke stranke također ne postoji obveza opisivanja izgleda pečata i to nije generiralo nesigurnost."Razumijem da je ovo modernizacija, ali ne mogu prihvatiti da ništa nakon ukidanja žiga neće biti u pravnom prometu, kao primjerice elektronički potpis", kazao je Đakić.Da se administrativne barijere ne otklanjaju samo zakonima, već u praksi, smatra Dragica Roščić (HDZ) ustvrdivši da oslobođenje od pečata ne znači da će udrugama biti lakše poslovati.

Zastupnici su poslijepodne također raspravili i podržali prijedlog izmjena Zakona o osobnom imenu koji predviđa izjednačavanje prava životnih partnera s pravima koja imaju bračni drugovi da u roku od godine dana od prestanka životnog partnerstva mogu vratiti prezime koje su imali prije sklapanja partnerstva. Izmjenama se određuje i da spor roditelja oko promjene imena djeteta rješava centar za socijalnu skrb, kao i da dodjeljuje ime djetetu u slučaju kada to nisu odredili roditelji u zakonskom roku.Sabor sjednicu nastavlja danas.