Dnevne novosti

Sud EU-a: tvrtka ima pravo zabraniti nošenje vjerskih obilježja

15.03.2017 07:10 LUXEMBOURG, 14. ožujka 2017. (Hina/Reuters), Poslodavci mogu zabraniti zaposlenicima da nose vidljiva vjerska obilježja, objavio je Europski sud pravde (ECJ) u utorak u prvoj odluci o pitanju nošenja pokrivala za glavu na radnom mjestu.
Uoči nizozemskih izbora na kojima je muslimanska imigracija ključno pitanje, Sud je dao zajedničku presudu u slučaju dviju muslimanki, u Francuskoj i Belgiji, koje su se smatrale žrtvama diskriminacije jer su odbile skinuti marame."Interno pravilo koje zabranjuje vidljivo nošenje bilo kakve političke, filozofske ili vjerske oznake ne predstavlja izravnu diskriminaciju", kazao je Sud u priopćenju.

Zabrana se mora temeljiti na internom pravilu tvrtke koje traži od svih zaposlenika da se "odijevaju neutralno" , kazao je ECJ. Naglasio je da se zabrana ne može temeljiti na željama klijenata. "Ipak, u slučaju da ne postoji pravilo, spremnost poslodavca da uzme u obzir želje klijenata da im uslugu ne pruža djelatnica koji nosi islamsku maramu ne može se smatrati profesionalnim zahtjevom koji bi isključio diskriminaciju", kaže Sud.

To je prva odluka ECJ-a o pitanju nošenja muslimanskih marama na radnom mjestu.