Dnevne novosti

Karlovac dobiva Centar kompetencija hidroenergije i mobilnosti na Mrežnici

24.03.2017 07:05 KaKARLOVAC, 23. ožujka 2017. (Hina), Gradnja Centra kompetencija za hidroenergije i mobilnosti na rijeci Mrežnici u Karlovcu, s mini hidroelektranom Odeta, protočnom i bez negativnog utjecaja na okoliš i rijeku Mrežnicu, te kampom počinje uskoro, a riječ je o u Hrvatskoj i regiji jedinstvenom projektu, najavljeno je u četvrtak na kupalištu kod Lole Ribara, na desnoj obali rijeke.
Projekt obuhvaća tri osnovne djelatnosti: znanstveno - istraživačku djelatnost u istraživanju hidroenergije, proizvodnju električne energije u maloj hidroelektrani i autokamp čime će se obogatiti turistička ponudu Karlovca.Ta je investicija 'teška' četiri milijuna eura, a za zatvaranje financijske konstrukcije čeka se i novac iz Europske unije.

Gradnja će trajati punih godinu dana,  a kada Centar započne s radom bit će zaposleno deset ljudi. Studenti i učenici u centru će moći stjecati nova znanja i vještine, rekao je projektni menadžer u tvrtki "Odeta" Vladimir Vuković."Za sada smo dogovorili suradnju s Veleučilištem u Karlovcu, s Građevinskim fakultetom u Zagrebu, a planiramo napraviti internacionalizaciju čitavog projekta na razini Europske unije. Planirano je po nekoliko radionica, seminara, znanstvenih konferencija svake godine, ovisno o interesu i našim aktivnostima. Planiramo s tim kombinirati kapacitet kampa i popuniti ga srednjoškolcima, studentima i znanstvenicima koji će moći raditi ovdje u Karlovcu", dodao je.

Na kupalištu se očekuju i brojni turisti

"Za sada je kapacitet kampa 10 smještajnih jedinica i četiri mobilne kućice, a ako će postojati interes za proširenjem, a nadamo se da će biti, zemljišta okolo ima pa ćemo krenuti i u to", rekao je. Moglo se čuti i da onima koji dođu uživati na rijeci Mrežnici, mini hidroelektrana neće smetati jer se zahvat ne radi na rijeci niti obližnjem slapu.

"Snaga Male hidroelektrane Odeta bit će 500 kilovata", ističe Vuković."To je dovoljno struje za više od 100 kućanstava, ali važnije je da se radi o projektu koji dugoročno smanjuje emisiju CO2", dodao je. Tvrtki Odeta gradonačelnik Karlovca Damir Jelić simbolično je danas uručio građevinsku dozvolu te naglasio kako su energetika i turizam dva strateška cilja Grada Karlovca.