Dnevne novosti

Europski sud za ljudska prava optužio Grčku zbog prisilnog rada migranata

31.03.2017 07:05 ATENA, 30. ožujka 2017. (Hina/Reuters), Europski sud za ljudska prava (ECHR) u četvrtak je optužio Grčku da nije učinila dovoljno da zaštiti migrantske radnike koji su bili žrtve „prisilnog rada“, te na koje su zaštitari pucali kad bi prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća.
 ECHR je Ateni naredio da plati 16 tisuća eura svakom migrantu, a njihovi su slučajevi izazvali ogorčenje diljem zemlje jer se smatra se da su grčke vlaste bile u potpunosti svjesne što se događa.Nadzornici farme jagoda u jugoistočnom grčkom gradu Manoladi pucali su na desetke migrantskih radnika koji su 2013. prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća.

Tada je ozlijeđeno više od dvadeset radnika, većinom iz Bangladeša.Grčki sud je godinu dana kasnije optužio njihove poslodavce za trgovanje ljudima, te im je naredio da svakom od 35 radnika koji su proglašeni žrtvama isplate odštetu od 43 eura.

Jednom od naoružanih zaštitara, te jednom zaposleniku izrečena je uvjetna kazna, što je izazvalo nezadovoljstvo sindikata i udruga za ljudska prava. Migrantski radnici su natjerani da dnevno rade 12 sati pod nadzorom naoružanih čuvara, te su tri puta stupili u štrajk tražeći svoje plaće. Njihovi poslodavci su ih upozorili da će biti plaćeni samo ako nastave raditi, rekao je ECHR.  

Radnici su bili smješteni u improviziranim kolibama bez sanitarnih čvorova ili pristupa vodi. „Činjenice o kojima se govori, a pogotovo radni uvjeti radnika, jasno pokazuju da je riječ o trgovini ljudima i prisilnom radu“, dodaje europski sud. Grčke vlasti prema ECHR-u nisu uspjele zaštititi migrante od takvog postupanja iako su bile u potpunosti upoznati sa situacijom na plantažama jagoda. 

Grčka je i dalje ulazna točka za migrante koji morskim i kopnenim putem pokušavaju ući u Europsku uniju. Država se bori s izlaskom iz dužničke krize, a nezaposlenost joj je na 24 posto. Većina migranata koji se zaposle u Grčkoj to učine na crno. Više od 40 posto neregistriranih radnika u toj državi su migranti.