Dnevne novosti

Vrhovni sud od ponedjeljka primjenjuje eSpis za kaznene predmete

04.04.2017 07:30 FOLDER

ZAGREB, 3. travnja 2017. (Hina), Integrirani sustav za upravljanje sudskim predmetima (eSpis) od ponedjeljka je u primjeni na kaznenom odjelu Vrhovnog suda što bi strankama i punomoćnicima trebalo omogućiti praćenje tijeka i dinamike rješavanja kaznenih predmeta, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Početku primjene informacijskog sustava prethodile su višemjesečne pripreme tijekom kojih su Vrhovni sud i Ministarstvo pravosuđa intenzivno surađivali.Primjena eSpisa na kaznenom odjelu Vrhovnog suda omogućit će strankama i punomoćnicima praćenje tijeka i dinamike rješavanja kaznenih predmeta putem javne i besplatne usluge Ministarstva pravosuđa, e-Predmet (http://e-predmet.pravosudje.hr), navodi Ministarstvo.

Napominje da se zbog sigurnosnih razloga, kazneni maloljetnički predmeti, predmeti ratnog zločina te predmeti iz nadležnosti Uskoka ne objavljuju putem e-Predmeta.Ministarstvo pravosuđa ističe da je započelo s pripremnim aktivnostima za primjenu eSpisa na građanskom odjelu Vrhovnog suda, čime će se završiti uvođenje informacijskog sustava eSpis na najvišu razinu sudbene vlasti u Hrvatskoj.