Dnevne novosti

Svjetska banka: Nastavlja se gospodarski rast na zapadnom Balkanu

07.04.2017 07:15 SARAJEVO, 6. travnja 2017. (Hina), Države zapadnog Balkana u 2017. godini trebale bi zabilježiti nastavak gospodarskog rasta kakav je bio i u prethodne dvije godine, procjene su Svjetske banke (WB), objavljene u četvrtak.
Prema analizi, koja je istodobno predstavljena u regionalnim glavnim gradovima, Bosna i Hecegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Albanija do kraja godine mogu očekivati prosječni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,2 posto.

Ohrabrujuće su i prognoze za 2018. godinu, u kojoj se u regiji očekuje rast BDP-a od 3,6 posto.Najbrže rastuće gospodarstvo u regiji i dalje je ono na Kosovu, koje tijekom godine može očekivati rast BDP-a od 3,9 posto, dok bi najnižu stopu mogla zabilježiti Makedonija, kojoj ekonomisti WB predviđaju rast od 2,8 posto.

Direktorica WB za zapadni Balkan Ellen Goldsten je ocijenila kako svi indikatori govore o oporavku gospodarskog rasta u regiji, što istodobno doprinosi smanjenju siromaštva i nezaposlenosti, iako je ona u usporedbi s državama Europske unije još visoka, jer je u prosjeku u regiji 2016. godine iznosila 22 posto.

U Svjetskoj banci ocjenjuju kako je postignuti napredak rezultat kontinuiranih reformskih aktivnosti, što je dovelo do privlačenja investicija, stabilizacije javnog duga i povećanja prihoda kućanstava. Uz pojačani gospodarski rast zabilježena je i stabilizacija vanjskotrgovinske i financijske bilance država regije, što je ojačalo otpornost na potencijalne ekonomske šokove. 

Ocjena WB je kako održavanje rasta na zapadnom Balkanu i rješavanje tekućih izazova vezanih za nezaposlenost traži od država regije da ostanu na reformskom putu. U svih šest zemalja potrebno je nastaviti s fiskalnom konsolidacijom i strukturalnim reformama kako bi se unaprijedila učinkovitost javnog sektora i povećala njihova konkurentnost u cilju promicanja razvoja privatnog sektora. Reforme se očekuju na tržištu rada, na području poslovnog okruženja, učinkovitosti javnog sektora i globalnih integracija, uz osiguranje održivog korištenja energije i prirodnih resursa.