Dnevne novosti

Dubrovnik: Povjerenica Medović donijela odluku o privremenom financiranju sa 172,8 milijuna kuna

14.04.2017 07:15 DUBROVNIK, 13. travnja 2017. (Hina), Povjerenica Vlade za Grad Dubrovnik Nada Medović donijela je odluku o privremenom financiranju sa 172,8 milijuna kuna od siječnja do lipnja, kao dopunu prijašnjoj odluci za prvo tromjesečje, izvijestili su u četvrtak iz Gradske uprave.
Kako se navodi na službenim stranicama Grada Dubrovnika, "odluka o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa gradskih tijela i drugih proračunskih korisnika" toga grada od 1. siječnja do 30. lipnja stupila je na snagu u srijedu, 12. travnja, objavom u Službenom glasniku Grada Dubrovnika, a planirana je u iznosu od 172.846.200 kuna, što je razmjerno ukupnim rashodima u istom razdoblju prošle godine.

Iz Grada napominju da su u sklopu odluke i u drugom tromjesečju predviđena dostatna financijska sredstva za sve programe subvencija, mjere socijalnog programa, dodatke na mirovine, dotacije vrtićima, osnovnim školama, javnoj ustanovi Športski objekti "Dubrovnik", udrugama civilnog društva i sportskim klubovima, a znatniji iznosi predviđeni su za redovito održavanje javnih, prometnih i zelenih površina uoči turističke sezone te za odvoz komunalnog otpada izvan grada s obzirom na to da će se uskoro zatvoriti i sanirati odlagalište na Grabovici.

Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu osigurao je u svojem proračunu milijun kuna za redovito održavanje plaža i pomorskog dobra u skladu s ugovorom. Za održavanje javnih i zelenih površina osigurano je po 4,6 milijuna kuna, a za održavanje prometnica predviđeno je gotovo tri milijuna kuna. Grad Dubrovnik će za sufinanciranje izgradnje groblja Dupca od travnja do lipnja izdvojiti 5,1 milijun kuna, a za sufinanciranje odvoza otpada izvan Dubrovnika predviđeno je 3,2 milijuna kuna.

Kad je riječ o kulturi, i u drugom tromjesečju prioritet je financiranje 12 ustanova kojima je osnivač Grad Dubrovnik. Za programsku djelatnost ustanova koja je važnija u ovom dijelu godine iz proračuna će se (bez prihoda proračunskih korisnika) izdvojiti 3,7 milijuna kuna.

Iz Grada napominju kako je osigurano sufinanciranje i velikih sportskih događaja važnih za Dubrovnik, poput Dubrovačkoga međunarodnog polumaratona' (DuMotion), Europskog kupa u judu i Međunarodnoga vaterpolskog turnira "Tomo Udovičić". Odlukom je predviđeno i financiranje događaja koji se - u sklopu programa "Mladi i Grad skupa" - tradicionalno održavaju u ovom dijelu godine, poput Foruma mladih, manifestacije "Adio školo" i "Festivala djece i mladih" na Porporeli.