Dnevne novosti

U Splitu otvoren Europski dokumentacijski centar

17.05.2017 07:15 SPLIT, 16. svibnja 2017. (Hina), Na Ekonomskom fakultetu u Splitu u utorak je otvoren Europski dokumentacijski centar (EDC), u kojem će zainteresiranim studentima i drugim građanima uz pomoć internet veze biti dostupni dokumenti Europske unije. 
"Predstavništvu Europske komisije u Hrvatsko je važno proširenje mreže Europskih dokumentacijskih centara pa je nakon Zagreba, Rijeke i Osijeka gdje već postoje takvi centri, logično otvaranje takvog centra i u Splitu", rekao je na svečanosti otvorenja u Splitu voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Istaknuo je da će profesori, studenti i građani Splita u Europskom dokumentacijskom centru moći imati pristup "svim relevantnim dokumentima koji nastaju u Europskoj uniji.  

Za djelatnike splitskog Ekonomskog fakulteta i Sveučilišta u Splitu, koji će se angažirati u novootvorenom Europskom  dokumentacijskom centru, biti će organizirana edukacija o mogućnostima koje taj centar pruža.  "To je moderan i sofisticiran način dobijanja informacija putem interneta," kazao je Baričević.   

Europski dokumentacijski centar (EDC) je dio informacijske mreže Europe Direct koju Europska komisija osniva u državama članicama EU. EDC svakodnevno prima niz publikacija i dokumenata institucija EU na engleskom i hrvatskom jeziku u izdanju Ureda za službene publikacije (EUR-OP) iz Luxsemburga te stručno obrađuje prispjelu dokumentaciju i javnosti omogućava pristup svim raspoloživim izvorima informiranja. Do  sada je otvoreno oko 400 takvih centara na fakultetima i sveučilištima diljem Europske unije.   

Na splitskom Ekonomskom fakultetu istaknuli su da je otvaranje ovog centra  iznimno važno za tu visokoškolsku ustanovu. "Otvaranje Europskog dokumentacijskog centra predstavlja dio razvojne strategije Ekonomskog fakulteta u Splitu koja se realizira u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj", priopćeno je s fakulteta.